Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
17. dubna 2024 6:41
Čas čtení 0:45

Fyzické testy budou součástí hodnocení vojáků. Spousta z nich není tak zdatná

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Fyzické testy budou součástí hodnocení vojáků. Spousta z nich není tak zdatná
Zdroj: Unsplash/Simon Infanger/na voľné použitie

Armáda chce změnit vyhlášku o služebním hodnocení vojáků a vojaček. Nově by zahrnula tělesnou přípravu do hodnocení, na jehož základě dostávají příplatky.

Armáda při každoročním hodnocení zjistila, že čtyři procenta vojáků a vojaček jsou u přezkoušení fyzické zdatnosti nevyhovující. Dalších 21 procent je jen vyhovujících. „Jde zhruba o šest a půl tisíce vojáků, které je nutné motivovat k vyšší fyzické zdatnosti,“ řekla Novinkám mluvčí ministerstva obrany Ivana Navrátilová.

16. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:55 Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii se obává útoku na íránská jaderná zařízení. Mělo by to katastrofální následky Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii se obává útoku na íránská jaderná zařízení. Mělo by to katastrofální následky

Fyzická zdatnost bude součástí celkového hodnocení

V celkovém hodnocení se bere v potaz spolehlivost, samostatnost při plnění úkolu nebo práce v týmu. Nově by tam mohla přibýt právě i fyzická zdatnost.

Když vojáci hodnocení zvládnou výtečně či velmi dobře, tak se jim každý rok zvýší příplatek o dvě nebo jedno procento do výše 15 nebo 20 procent na základě jejich hodnosti. Pokud budou jejich výsledky pouze vyhovující, tak se jim příplatek snižuje. Jakmile má voják nebo vojačka dvakrát nevyhovující výsledek, tak ho*ji čeká propuštění.

Co musí voják a vojačka splnit?

Vojáci do 30 let musí pro plný počet bodů uběhnout tři kilometry do 12 minut, musí se dvanáctkrát vytáhnout na hrazdě nebo udělat 32 kliků. Vojačky do 30 let musí pro maximum bodů za 12 minut uběhnout 2400 metrů a musí vydržet 46 sekund ve shybu nadhmatem či uplavat za 4,2 minuty 300 metrů.

Anketa:
Zvládl*a bys fyzické testy pro vojáky*vojačky?
Ano.
S trochou tréninku jo.
Ne.
Ano.
48 %
S trochou tréninku jo.
38 %
Ne.
13 %
Domů
Sdílet
Diskuse