Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
16. dubna 2024 11:27
Čas čtení 0:55

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii se obává útoku na íránská jaderná zařízení. Mělo by to katastrofální následky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii se obává útoku na íránská jaderná zařízení. Mělo by to katastrofální následky
Zdroj: TARS/AP

Světoví lídři vyzývají Izrael, aby na íránský útok neodpovídal a zabránil tak další eskalaci na Blízkém východě.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v pondělí vyjádřil znepokojení nad možným útokem Izraele na jaderná zařízení v Íránu. Vyzval k maximální zdrženlivosti.


Velitel izraelské armády Herzi Halevi prohlásil, že Izrael odpoví na víkendový bezprecedentní útok Íránu, který byl podle Teheránu odvetou za nálet na íránský konzulát v syrském Damašku připisovaný Izraeli, stejně jako za další „zločiny“, včetně války proti palestinskému hnutí Hamás v Pásmu Gazy.

15. dubna 2024 17:52 Čas čtení 0:24 Vědci na Antarktidě objevili 13 nových virů. Mohly by způsobit katastrofu Vědci na Antarktidě objevili 13 nových virů. Mohly by způsobit katastrofu

Světoví lídři vyzývají Izrael, aby na íránský útok neodpovídal a zabránil tak další eskalaci na Blízkém východě.

Írán uzavřel svá jaderná zařízení

Grossi uvedl, že Írán v neděli uzavřel svá jaderná zařízení z „bezpečnostních důvodů“. Přestože je v pondělí znovu otevřel, Grossi řekl, že do nich inspektorům MAAE nedovolí vstoupit, „dokud neuvidí, že je situace zcela klidná“. Dodal, že MAAE plánuje obnovit práci v úterý.


MAAE pravidelně kontroluje hlavní íránská jaderná zařízení, včetně závodů na obohacování uranu v Natanzu, které jsou základem íránského jaderného programu. Írán tvrdí, že jeho jaderný program je čistě mírový, ale Západ jej obviňuje ze snahy vyrobit atomovou bombu.

Útok Íránu na Izrael

Teherán v neděli večer vůbec poprvé přímo zaútočil na Izrael pomocí bezpilotních letounů a raket. Většinu z nich se však Izraeli podařilo sestřelit díky podpoře spojenců včetně USA, Velké Británie, Jordánska a Francie.


Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí prohlásil, že Írán představuje hrozbu pro světový mír a mezinárodní společenství musí zůstat jednotné, aby čelilo jeho agresi.

Domů
Sdílet
Diskuse