Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
20. dubna 2024 11:57
Čas čtení 0:59

Vojenská základna v Iráku se stala terčem útoku. Na místě vypukl požár

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Ministerstvo vnitra uvedlo, že při útoku byla jedna osoba zabita a osm dalších zraněno, zatímco vojenský zdroj uvedl, že tři iráčtí vojáci byli zraněni.

Vojenská základna ve středním Iráku, kde sídlí irácké armádní jednotky a proíránské polovojenské jednotky, se v noci na sobotu stala terčem bombového útoku, informovala agentura AFP s odvoláním na dva bezpečnostní zdroje.


Podle zdroje z ministerstva vnitra a nejmenovaného vojenského představitele výbuch zasáhl základnu Calso, kde sídlí bývalá polovojenská síť Hašd aš-Šábí, která se stala součástí pravidelné irácké armády.


Ministerstvo vnitra uvedlo, že při útoku byl jeden člověk zabit a osm dalších zraněno, zatímco vojenský zdroj uvedl, že tři iráčtí vojáci byli zraněni. Hašd aš-Šábí ve svém prohlášení potvrdil, že útok způsobil materiální ztráty a zranění, ale počet zraněných neupřesnil.

Na místě vypukl požár

„Výbuch zasáhl vybavení, zbraně a vozidla,“ uvedl zdroj z ministerstva. K útoku se bezprostředně nikdo nepřihlásil.


„Jednalo se o výbuchy ve skladech vybavení,“ uvedl vojenský představitel, který hovořil pod podmínkou anonymity kvůli citlivosti tématu. „Požár stále zuří a pátrání po zraněných pokračuje,“ dodal.


Hašd aš-Šábí, síť převážně šíitských ozbrojených skupin vytvořená za účelem boje proti džihádistické organizaci Islámský stát, je nyní součástí iráckých bezpečnostních sil.


Útok na proíránské polovojenské jednotky se odehrál v době, kdy se v regionu stupňuje napětí kvůli válce mezi Izraelem a palestinským militantním hnutím Hamás podporovaným Íránem.


Íránská protivzdušná obrana byla v pátek večer v pohotovosti, když ve vzdušném prostoru zaznamenala několik malých podezřelých objektů. Několik amerických médií s odvoláním na americké vládní představitele napsalo, že se jednalo o izraelskou odvetu za víkendový útok dronů a raket Íránu na Izrael. Íránská média v pátek tvrzení o zahraničním útoku na zemi popřela.

Irak
Zdroj: republicworld.com (X)
Zpět
Sdílet
Diskuse