Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
16. května 2024 v 14:06
Čas čtení 0:43

Oblíbená Biedronka míří na Slovensko. V Polsku přitom čelí milionovým pokutám

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Oblíbená Biedronka míří na Slovensko. V Polsku přitom čelí milionovým pokutám
Zdroj: Wiki Commons/Henryk Borawski/na voľné použitie

Polský řetězec Biedronka loni oznámil, že se chystá expandovat na Slovensko. U Čechů a Slováků z pohraničí je oblíbený díky nízkým cenám, nejistá je však kvalita a původ potravin. V Polsku řeší supermarket pokuty v řádech stovek milionů korun.

Biedronka od polského úřadu na ochranu spotřebitele nedávno dostala obří poutu ve výši 60 milionů zlotých, tedy téměř 350 milionů korun. Není to však ani první, ani nejvyšší sankce.

13. května 2024 v 12:30 Čas čtení 1:12 Samosběr jahod 2024: Víme, kde už se sbírá a kolik zaplatíš Samosběr jahod 2024: Víme, kde už se sbírá a kolik zaplatíš

Pokutu pro řetězec potvrdil i odvolací soud. Obchodník celé roky označoval ovoce a zeleninu za domácí, polské produkty, ačkoliv například česnek pocházel ze Španělska, okurky z Ukrajiny nebo mrkev z Belgie.

Mezi lety 2019 a 2021 provedli inspektoři úřadu rozsáhlou kontrolu ve 263 prodejnách. V 73 z nich byly zjištěny nedostatky. Podle vyjádření šéfa antimonopolního úřadu Tomasze Chróstného šlo o „systémové a dlouhodobé“ porušování předpisů.

biedronka
Zdroj: Unsplash/Prime Press Photo/volně k užití

Za roky působení v Polsku řetězec nasbíral řadu pokut za porušování pracovních podmínek, agresivní kampaň, špatnou kvalitu i za žloutenkou kontaminované jahody. Pokutu 655 milionů korun Biedronka v roce 2020 dostala za to, že v regálech uváděla jiné ceny než na pokladně.

15. května 2024 v 15:10 Čas čtení 1:50 Finalistka Miss popsala tragické detaily smrti maminky. Ženu v centru Prahy zmlátil cyklista Finalistka Miss popsala tragické detaily smrti maminky. Ženu v centru Prahy zmlátil cyklista

První obchody by se u sousedů měly otevřít už koncem letošního roku, jak uvedl předseda představenstva COOP Jednota Slovensko Ján Bilinský. Do Česka se Biedronka zatím nechystá, podle portálu Peníze.cz je ale možné, že Češi a Češky kromě Polska začnou vyrážet za levnými nákupy i na Slovensko.

Domů
Sdílet
Diskuse