Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
20. května 2024 v 18:29
Čas čtení 0:39

Tyto weby zkoušely okrádat lidi, jeden z nich imitoval Českou národní banku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tyto weby zkoušely okrádat lidi, jeden z nich imitoval Českou národní banku
Zdroj: Unsplash/Glenn Carstens-Peters/volně k užití

V Česku jsou z provozu nyní vyřazeny tři weby kvůli národní nebo mezinárodní bezpečnosti. Vyplývá to ze seznamu zablokovaných internetových domén sdružení CZ.NIC, které spravuje české domény s koncovkou cz.

Podvodníci se v Česku stále snaží registrovat domény, prostřednictvím kterých útočí na tuzemské uživatele. Prostřednictvím nevyžádaných e-mailů, sociálních sítí, webů či SMS zpráv šíří odkazy na phishingové weby. Vyplývá to ze seznamu zablokovaných internetových domén, které pravidelně zveřejňuje sdružení CZ.NIC, upozornil server Novinky.cz.

20. května 2024 v 10:31 Čas čtení 0:33 Voda v bruslích i rukavicích. Slovenský hokejista si stěžuje na podmínky v Ostravě Voda v bruslích i rukavicích. Slovenský hokejista si stěžuje na podmínky v Ostravě

Tento měsíc sdružení CZ.NIC zablokovalo doménu cnb-24.cz, která imitovala web České národní banky (ČNB). Doménu přitom registrovala žena na adresu v Praze 10. Na místě však dle informací Novinek nikdo s uvedeným jménem nebydlí.

Zablokovány jsou momentálně další dvě domény. Helpdesk-user.cz někdo registroval v USA, langer.cz ve Francii. Problémem je, že majitelé domén při registraci ani nemusí uvádět správné údaje, na což se většinou přijde až zpětnou kontrolou.

Sdružení CZ.NIC neuvedlo, zda weby sloužily k phishingovým útokům, či byly zneužívány jinak. Domény byly zablokovány dle článku 17 pravidel registrace, na základě kterého jsou blokovány domény, které porušují národní nebo mezinárodní počítačovou bezpečnost.

20. května 2024 v 17:00 Čas čtení 0:35 Student na pražské koleji umístil na dívčí toalety kameru. Čelí trestnímu oznámení Student na pražské koleji umístil na dívčí toalety kameru. Čelí trestnímu oznámení

Kompletní seznam v Česku zablokovaných stránek naleznete zde. Počty blokovaných domén se mění i několikrát denně, sdružení seznam aktualizuje vždy po hodině.

Domů
Sdílet
Diskuse