Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
27. května 2024 v 18:13
Čas čtení 0:41

Jak je to se zdravotním pojištěním po základní škole? Koukni, do kdy ho za tebe platí stát

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jak je to se zdravotním pojištěním po základní škole? Koukni, do kdy ho za tebe platí stát
Zdroj: Unsplash/Van Tay Media/volně k užití

Absolvent základní školy je považován za nezaopatřené dítě, stát za něj automaticky platí zdravotní pojištění do konce školního roku a po dobu bezprostředně navazujících školních prázdnin, tedy do konce srpna.

Platí to ale jen v případě, že po dobu letních prázdnin nevykonává výdělečnou činnost a nepobírá podporu v nezaměstnanosti nebo při rekvalifikaci.

Pokud absolvent*ka po skončení prázdnin nadále nebude pokračovat v navazujícím studiu, stát za něj*ni přestane pojistné hradit. S placením setrvá jen v případě, že je absolvent*ka evidován*a například jako uchazeč*ka o zaměstnání na úřadu práce. Pokud nastoupí do zaměstnání, pojistné za něj*ni bude hradit zaměstnavatel.

27. května 2024 v 12:15 Čas čtení 0:30 Mistři světa na Staromáku. Kdy a jak? Mistři světa na Staromáku. Kdy a jak?

V případě, že nenastane žádná z uvedených situací, patří absolvent*ka ZŠ do kategorie osob bez zdanitelných příjmů (OBZP) a má povinnost platit si zdravotní pojištění sám*sama.

Všechny změny, které mají na platbu pojistného vliv, musí absolvent*ka zdravotní pojišťovně oznámit, a to do osmi dnů. Výjimkou je nástup do zaměstnání, které oznamuje zaměstnavatel.

Člověk, který ve studiu bude bez přerušení pokračovat, je i nadále považován za nezaopatřené dítě a plátcem zdravotního pojištění je stát. Střední školou je gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a konzervatoř.

27. května 2024 v 8:45 Čas čtení 0:23 Obchody reagují na hokejové zlato. Nabízí levnější pivo i chléb Obchody reagují na hokejové zlato. Nabízí levnější pivo i chléb

To stejné platí pro jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky, kde je student*ka maximálně do 26 let také považován*a za neopatřené dítě.

Domů
Sdílet
Diskuse