Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
27. května 2024 v 16:47
Čas čtení 0:41

Roste počet případů spalniček. Ohnisko je v Jihočeském kraji

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Roste počet případů spalniček. Ohnisko je v Jihočeském kraji
Zdroj: Pexels/volně k užití

Lidí s vážným virovým onemocněním přibývá. Zapomenutou nemoc do Česka přivezlo neočkované dítě, které se nakazilo v Německu.

Se spalničkami se léčí dítě v jižních Čechách. Vysoce nakažlivé virové onemocnění se šíří vzduchem a začíná horečkami, zánětem spojivek a bolestí svalů a kloubů, ke kterým se po několika dnech přidá vyrážka. Nebezpečnou komplikací může být i zápal plic a postižení centrálního nervového systému.

26. května 2024 v 17:45 Čas čtení 0:28 V chorvatském přímořském městě se otrávilo několik lidí. Voda z kohoutku byla kontaminována výkaly V chorvatském přímořském městě se otrávilo několik lidí. Voda z kohoutku byla kontaminována výkaly

V Česku hygienici v současnosti evidují celkem 29 lidí s tímto onemocněním, největší ohnisko je na jihu Čech. „Momentálně probíhá epidemie spalniček v Rakousku, ale také v Rumunsku, Itálii, Francii a Německu, odkud byl do jižních Čech zavlečen první případ. Jednalo se o dítě, které nebylo očkované. Infekce se pak rozšířila v rámci rodinného a školního kolektivu,“ uvedla ředitelka jihočeské hygieny Kvetoslava Kotrbová.

Nejvíce případů je na Písecku. „Každý, kdo je nemocný, musí být podle vyhlášky v povinné izolaci. V domácí karanténě musí být také kontakty těch pozitivních případů,“ dodala Kotrbová.

Prevencí před spalničkami je od roku 1969 povinné očkování, které by děti měly dostávat ve 13. měsíci věku. Ne všichni povinnost však plní. K účinnému fungování kolektivní imunity je podle hygieniků potřebná 95procentní proočkovanost celé společnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse