Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
31. května 2024 v 15:31
Čas čtení 0:43

PŘEDPOVĚĎ: O víkendu přijdou ještě silnější deště. Hrozí povodně

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
PŘEDPOVĚĎ: O víkendu přijdou ještě silnější deště. Hrozí povodně
Zdroj: TASR

Meteorologové varují před silnými dešti a povodněmi. V pátek zpřísnili výstrahu před vzestupy hladin na extrémní stupeň nebezpečí. Srážky mají přijít v pátek a o víkendu na západ Čech. Napršet tam může do 60, lokálně až do 80 milimetrů na metr čtvereční.

„Jednat se bude většinou o srážky trvalejšího charakteru, ale s proměnlivou intenzitou a kratšími přestávkami. Intenzivnější srážky výjimečně doprovodí i bouřky,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

31. května 2024 v 12:42 Čas čtení 0:36 Koncem týdne se do Česka vrátí sluneční bouře. Mohou narušit elektrické sítě Koncem týdne se do Česka vrátí sluneční bouře. Mohou narušit elektrické sítě

Extrémní stupeň nebezpečí platí pro Plzeňský kraj v oblasti Domažlic, Horšovského Týna, Nýřan, Plzně, Stodu, Stříbra a Tachova. Vysoké a nízké stupně intenzity dále platí v kraji Jihočeském, Středočeském a Karlovarském. Nejhorší situace by měla být na Mži a Radbuze.

Předpokládá se prudký vzestup hladin řek, vylití řek z břehů do okolní krajiny, možnost zvýšeného odtoku vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě. Hrozí také možnost průtoků vody přes komunikace a riziko aquaplaningu.

Odborníci doporučují neplavat a nejezdit lodí v korytech toků a bezprostředním okolí, nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst a omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů.

Domů
Sdílet
Diskuse