Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
1. června 2024 v 11:20
Čas čtení 0:55

Rusové pravděpodobně kyberneticky napadli polskou tiskovou agenturu. Vytvořili falešný článek o vojenské mobilizaci, tvrdí Poláci

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Ve falešné mobilizační zprávě autor tvrdil, že polský premiér Donald Tusk oznámil částečnou mobilizaci od 1. července.

Polskou tiskovou agenturu PAP v pátek pravděpodobně zasáhl ruský kybernetický útok, uvedl mluvčí ministra pro koordinaci tajných služeb Jacek Dobrzyński poté, co se v jejím zpravodajství objevil falešný článek o vojenské mobilizaci.


„Vzhledem k pravděpodobnému ruskému kybernetickému útoku na Polskou tiskovou agenturu a zveřejnění dezinformace o údajné mobilizaci v Polsku přijaly ABW (Agentura pro vnitřní bezpečnost) a ministerstvo pro digitální záležitosti rychlá opatření,“ napsal Dobrzyński na síti X.


Ve zprávě, která se v agentuře objevila dvakrát, autor tvrdil, že polský premiér Donald Tusk oznámil částečnou mobilizaci od 1. července.

Vladimir Putin, 21. září 2022.
Vladimir Putin, 21. září 2022. Zdroj: TASR/AP

Obsah poplašné zprávy

„200 tisíc polských občanů, bývalých vojáků i běžných civilistů bude povoláno k povinné vojenské službě,“ tvrdil článek. „Všichni povolaní budou posláni na Ukrajinu,“ tvrdil obsah zprávy.


Nepravdivost zprávy potvrdil i polský ministr pro digitální záležitosti Krzysztof Gawkowski. „Celé to vypadá jako kybernetický útok a plánovaná dezinformace,“ napsal Gawkowski na platformě X.


Polský ministr dodal, že vše nasvědčuje tomu, že jde o kybernetický útok z ruské strany, jehož cílem je šířit dezinformace před volbami do Evropského parlamentu a „paralyzovat společnost“.

Podobný případ i v Česku 

Ruské velvyslanectví ve Varšavě uvedlo, že o incidentu neví, a odmítlo se k němu blíže vyjádřit. Podle vedoucího kanceláře polského premiéra Jana Grabiece vyšetřují incident speciální polské orgány.


Podobný útok zaznamenala v dubnu i Česká tisková kancelář (ČTK), když hackeři zveřejnili dva falešné texty, podle nichž česká zpravodajská služba zabránila atentátu na zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho.

Domů
Sdílet
Diskuse