Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
6. června 2024 v 15:14
Čas čtení 0:48

Bizár při oslavách 80. výročí vylodění v Normandii. Výsadkáři museli po přistání na celní kontrolu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Bizár při oslavách 80. výročí vylodění v Normandii. Výsadkáři museli po přistání na celní kontrolu
Zdroj: TASR/AP Photo/Laurent Cipriani

Britští a američtí výsadkáři, kteří ve středu v rámci oslav 80. výročí vylodění spojenců seskočili padákem v Normandii na severu Francie, museli projít francouzskou pasovou kontrolou.

Po přistání ve vesnici Sannerville nedaleko Caen museli britští vojáci projít celní kontrolou a nechat si orazítkovat pasy. Zpravodajský web Ouest-France ve čtvrtek rovněž zveřejnil video, na němž se výsadkáři s velkými batohy blíží k francouzským úředníkům, kteří si přímo na polní cestě vedle kukuřičného pole postavili skládací „úřední“ stoly.

6. června 2024 v 13:16 Čas čtení 1:29 Turka vyšetřuje policie za podporu nacistické ideologie. Historie jeho příspěvků mluví za vše Turka vyšetřuje policie za podporu nacistické ideologie. Historie jeho příspěvků mluví za vše

Kontrola jejich dokladů byla nutná, protože od brexitu jsou celní a pasové kontroly mezi Francií a Británií povinné a ani vojáci, kteří ve středu seskočili padákem, nedostali výjimku z pravidla.


Američtí vojáci museli také projít kontrolou – ovšem migrační –, protože přiletěli z Británie, tedy z území mimo schengenský prostor.


„Byli o tom předem informováni, takže je nečekalo žádné překvapení,“ řekl Jonathan Monti, šéf regionálního celního úřadu, v rozhovoru pro výše zmíněný web.


Podle televize France 3 více než 400 vojáků – 274 Britů, 40 Belgičanů a 30 Američanů – vyskočilo z válečných letadel a přistálo v Sannerville v Kalvadosu. Jednalo se o největší parašutistickou akci pořádanou v rámci letošních vzpomínkových akcí na vylodění v červnu 1944.

Domů
Sdílet
Diskuse