Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
11. června 2024 v 17:01
Čas čtení 0:49

Muže, který chtěl v Praze zapálit depo, mělo najmout Rusko. Policie ho stíhá za terorismus

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Muže, který chtěl v Praze zapálit depo, mělo najmout Rusko. Policie ho stíhá za terorismus
Zdroj: Policie České republiky

Muž, kterého o víkendu kvůli žhářskému útoku zadržela policie, prý čin provedl za peníze. Vyšetřovatelé předpokládají, že ho financovalo Rusko, stíhají ho za terorismus.

Muž se v Praze pokusil zapálit pražské depo, v němž garážují stovky autobusů. Nejdříve to vypadalo, že šestadvacetiletého muže obviní ze žhářství, policie si je však téměř jistá, že pracoval na popud Ruska. Stíhá ho tedy za terorismus, za který hrozí desítky let vězení, v krajním případě až doživotí.

11. června 2024 v 10:10 Čas čtení 0:33 Do Evropy přichází tropické dny. Teplota může dosáhnout až 45 stupňů Celsia Do Evropy přichází tropické dny. Teplota může dosáhnout až 45 stupňů Celsia

Těsně po sobotním zadržení podezřelý detektivům sdělil, že si ho pro čin najali za peníze. „Ano, skutečně vypověděl, že ho naverbovali,“ uvedl jeden ze zdrojů pro Seznam Zprávy.

Původní výpověď podezřelého u soudu však jako přiznání neobstojí. Zadržený po obvinění detektivy odmítl vypovídat a do policejního protokolu, který má váhu důkazu, motiv nenapsal. 

Španělsky hovořící muž do Česka přijel jen několik dnů před událostí. Bezpečnostní složky pracují s informací, že muže financoval režim Vladimira Putina, který v posledních měsících po Evropě inicioval řadu žhářských útoků právě za pomoci podobně najatých aktérů.

9. června 2024 v 9:30 Čas čtení 9:38 Bojíš se odmítnutí? Vymýšlíš hrůzné scénáře? Neustále potřebuješ slyšet, že je vše OK? Možná za to může tvé dětství Bojíš se odmítnutí? Vymýšlíš hrůzné scénáře? Neustále potřebuješ slyšet, že je vše OK? Možná za to může tvé dětství

Premiér Petr Fiala (ODS) po pondělním jednání Bezpečnostní rady státu nepřímo potvrdil ruský původ peněz. „Vše nasvědčuje organizaci i financování ze zahraničí. Podle informací, které nám byly poskytnuty bezpečnostní radou, do toho s největší pravděpodobností je zapojeno Rusko,“ řekl Fiala.

Policie i tajné služby se k popudu muže a události celkově dále vyjadřovat odmítají. Existuje totiž riziko, že by to překazilo dohledání těch, kteří za atentátníkem stáli.

Domů
Sdílet
Diskuse