Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Ondřej Mrázek
24. června 2024 v 9:16
Čas čtení 0:58

Špatná práce na sociálních sítích a hranatá konkurence. SPD po eurovolbách řeší, co dál

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Špatná práce na sociálních sítích a hranatá konkurence. SPD po eurovolbách řeší, co dál
Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

Bojí se SPD nové konkurence? Data jasně ukazují, že část voličů Tomia Okamury oslovily v eurovolbách jiné subjekty.

Podle šéfa STEM Martina Buchtíka straně Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury vyrostla v posledních měsících nová konkurence, uvedly Novinky.cz. SPD tak před krajskými a senátními volbami řeší, jak na tuto realitu nejlépe zareagovat. Strana si nechává zpracovat analýzu, už nyní je však jasně, že příští kampaň přesune více na internet.

Analýza STEM ukázala, že strana SPD nedokázala voliče přimět přijít k volbám. A ti, kteří přišli, se tak rozhodli až v posledních 24 hodinách.

24. června 2024 v 7:10 Čas čtení 1:08 Rusko může zvážit zkrácení lhůty pro rozhodnutí o použití jaderných zbraní Rusko může zvážit zkrácení lhůty pro rozhodnutí o použití jaderných zbraní

„Menší část volila Filipa Turka a Kateřinu Konečnou, tedy Přísahu s Motoristy a Stačilo!“ poznamenal Buchtík. „Elektorát SPD se nerozpadl. Ale voliči mohou SPD ubýt, když se v eurovolbách ukázalo, že na politické scéně existuje nová nabídka. Frustrace lidí ze stávajících stran je velká a hledají něco nového,“ dodal.

SPD tápe

„Není to katastrofa, ale zklamání to je. Je to pro nás zpráva, že teď musíme co nejvíce zapracovat ve prospěch občanů této země, co nejvíce bojovat o posílení důvěry občanů. Musíme dát lidem co nejjasnější zprávu, že jim chceme pomoci zlepšit životy. Jiný plán nemám,“ řekl Novinkám a Právu předseda SPD Tomio Okamura.

Lídr do evropských voleb Petr Mach má nicméně konkrétnější představu o tom, co neúspěch SPD zapříčinilo. „Měli jsme slabší marketing oproti konkurenci, například jsme nebyli přítomni v nových médiích typu podcasty,“ poznamenal Mach.

Anketa:
Volil*a jsi nebo znáš někoho, kdo v posledních eurovolbách volil Přísahu a Motoristy v čele s Filipem Turkem?
Ano, jeho názory jsou mi blízké.
Ne, volil*a jsem jinak.
Nebyl*a jsem volit.
Ano, jeho názory jsou mi blízké.
6 %
Ne, volil*a jsem jinak.
82 %
Nebyl*a jsem volit.
12 %

„Byla silná konkurence stran kritizujících migrační pakt a green deal a hlasy se rozdělily. SPD (a já jako lídr) také pro některé voliče působila jako součást establishmentu,“ dodal na závěr Mach.

Domů
Sdílet
Diskuse