Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
26. června 2024 v 11:40
Čas čtení 1:38

Začíná výstavba tramvají na Václaváku. Jaké výluky tě čekají?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Začíná výstavba tramvají na Václaváku. Jaké výluky tě čekají?
Zdroj: Dopravní podnik hlavního města Prahy/Jakub Cigler Architekti

Představitelé hlavního města Prahy zahájili 26. června stavbu nové tramvajové trati, která povede přes Václavské náměstí. Jak dlouho se bude trať stavět a jaké linky přibudou?

Chystané změny by měly zlepšit provoz v centru, na tři měsíce ho však zkomplikují. Výluka v oblasti Václavského náměstí bude trvat od 29. června do 1. října. Nejnavštěvovanější náměstí linka propojí s Vinohradskou ulicí.

25. června 2024 v 13:13 Čas čtení 0:41 Na pražskou elektronickou jízdenku už budeš brzy čekat jen minutu Na pražskou elektronickou jízdenku už budeš brzy čekat jen minutu

V rámci výluky bude nejprve přerušen průjezd tramvají v úseku Vodičkova – Senovážné náměstí. „Od půlky července pak tramvaje přijedou až k Václaváku ve směru od Jindřišské, ale jen jedna linka,“ napsala Pražská integrovaná doprava na platformu X.

Kterých linek se týkají výluky?

Výluka se dotkne všech tramvají, které Václavákem projíždí, konkrétně se jedná o linky 3, 5, 6, 9, 14 a 24. Jak bude jejich provoz přes prázdniny vypadat?

  • Linka 3: Z Levského pojede na zastávku Lazarská, ze které dále pokračuje jako linka číslo 9 směr Sídliště Řepy.
  • Linka 5 do 10. července: Ze Slivence pojede na zastávku Na Knížecí (v Nádražní ulici), odkud pojede přes zastávky Na Knížecí (v ulici Za Ženskými domovy), Anděl (v Plzeňské ulici), Zborovská, Jiráskovo náměstí, Národní divadlo, Národní třída a Lazarská, z níž dále pokračuje jako linka číslo 14 směr Spořilov.
  • Linka 5 od 11. července: Ze Slivence pojede přes zastávky Jiráskovo náměstí, Národní divadlo, Národní třída a Lazarská, z níž dále pokračuje jako linka 14 směr Spořilov.
  • Linka 6 do 10. července: Z Kubánského náměstí pojede na zastávku Karlovo náměstí, odkud pojede přes zastávky Palackého náměstí, Výtoň, až dojede na zastávku Dvorce.
  • Linka 6 od 11. července: Z Kubánského náměstí pojede na zastávku Karlovo náměstí, odkud pojede přes zastávky Palackého náměstí, Anděl, až dojede na zastávku Na Knížecí.
  • Linka 9: Ze Sídliště Řepy pojede na zastávku Lazarská, ze které dále pokračuje jako linka číslo 3 směr Sídliště Modřany.
  • Linka 14: Ze Spořilova pojede na zastávku Lazarská, ze které dále pokračuje jako linka číslo 5 směr Slivenec.
  • Linka 24: Z Vozovny Kobylisy pojede na Palmovku.

Jaké tramvaje budou přes Václavák nově jezdit?

Tramvaje v horní části Václavského náměstí jezdily do roku 1980, po 44 letech se jich náměstí opět dočká. Na nové trati by mohly jezdit tři tramvajové linky, a to 6, 13 a 21. V nočním provozu by se jednalo o linku číslo 95, vyplývá z koncepčního dokumentu Pražské integrované dopravy. Sníží tím přetížení Ječné ulice a křižovatky Karlovo náměstí.

tramvaje, václavák
Zdroj: Pražská integrovaná doprava
Domů
Sdílet
Diskuse