Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
28. června 2024 v 8:55
Čas čtení 0:44

Na snadnější výměnu těchto bankovek máš poslední tři dny

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Na snadnější výměnu těchto bankovek máš poslední tři dny
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Nemáš doma ještě staré vzory bankovek? Jejich výměna bude brzy složitější.

Starší vzory bankovek začala Česká národní banka (ČNB) stahovat už v roce 2021, platit se s nimi nedá od července 2022. Jde o bankovky hodnot 100, 200, 500, 1000 a 2000 korun z let 1995 až 1999.

Od června na sedmi místech, od podzimu jen na čtyřech

Hlavním rozdílem je stříbrný proužek, který je na neplatných bankovkách úzký. Podle serveru Peníze.cz tyto bankovky nepřijímají ani prodejní automaty, samoobslužné pokladny či parkovací automaty.

27. června 2024 v 13:32 Čas čtení 0:58 Skandál okolo rodiny Leoše Mareše. Změnila Praha 2 pravidla kvůli známostem? Skandál okolo rodiny Leoše Mareše. Změnila Praha 2 pravidla kvůli známostem?

Do 30. června, tedy do neděle, si můžeš bankovky vyměnit v jakékoli bance s pokladnou a ve většině vkladových bankomatů. Od začátku nového měsíce to půjde jen na pobočkách ČNB. Těch je v celém Česku všehovšudy sedm (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, České Budějovice, Hradec Králové, Ústí nad Labem).

Pobočky v Českých Budějovicích, Plzni a Ústí nad Labem navíc podle serveru Peníze.cz od podzimu zavřou, takže výměna bude za pár měsíců možná jen na čtyřech místech.

Vzhledem k tomu, že poslední dva dny na výměnu ve kterékoli bance jsou víkendové, je ideálním dnem právě pátek. Jestli máš doma větší množství těchto bankovek a do sedmi výše zmíněných měst to máš daleko, tak dlouho neváhej. 

bankovky, peníze, bankabankovky, peníze, bankabankovky, peníze, bankabankovky, peníze, banka
Zobrazit galerii
(7)
Domů
Sdílet
Diskuse