Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Fábryová TASR
29. června 2024 v 14:59
Čas čtení 0:44

Polsko změnilo definici znásilnění. Zvýšilo tresty za sexuální trestné činy o tři roky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Co se děje: Nová polská novela říká, že jakákoli sexuální aktivita vykonaná bez vědomého a dobrovolného souhlasu druhé osoby je znásilněním.

  • Dolní komora polského parlamentu v pátek drtivou většinou schválila úpravu definice znásilnění v trestním zákoníku a zpřísnila tresty za tento trestný čin.
  • Podle novely je znásilnění klasifikováno jako jakýkoli pohlavní styk bez souhlasu a maximální trest za znásilnění se zvyšuje ze 12 na 15 let vězení.
29. června 2024 v 10:00 Čas čtení 0:12 Vercetti: Léčebna mi nechala jizvy na duši a už bych se tam nevrátil. Závislost na prášcích je horší než tvrdé drogy Vercetti: Léčebna mi nechala jizvy na duši a už bych se tam nevrátil. Závislost na prášcích je horší než tvrdé drogy

Proč je to důležité: Klasifikace jakéhokoli pohlavního styku bez souhlasu jako znásilnění je důležitým krokem k ochraně lidských práv, zajištění spravedlnosti, prevenci sexuálního násilí a podpoře rovnosti žen a mužů.

Citace: „Tento zákon je důležitý, protože jasně stanoví, že sex bez souhlasu je prostě znásilnění. Sex vyžaduje souhlas. Není to nic inovativního ani moderního,“ řekla ve středu v parlamentu poslankyně Monika Rosa z Občanské koalice (KO).

Širší koncert: Předchozí definice pro klasifikaci znásilnění vyžadovala, aby byl pohlavní styk vynucen výhrůžkami, lstí nebo násilím a nezmiňovala se o souhlasu. Proti změnám zákona se postavila krajně pravicová strana Konfederace a někteří poslanci konzervativní bývalé vládní strany Právo a spravedlnost (PiS).

Sejm má 460 poslanců, z nichž 355 hlasovalo pro novelu a 44 proti. Aby vstoupila v platnost, musí ji ještě schválit Senát, horní komora parlamentu, a podepsat konzervativní prezident Andrzej Duda.

Domů
Sdílet
Diskuse