Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
TASR
5. července 2024 v 8:31
Čas čtení 0:49

Volby ve Velké Británii: Rishi Sunak převzal odpovědnost za historický neúspěch

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Volby ve Velké Británii: Rishi Sunak převzal odpovědnost za historický neúspěch
Zdroj: TASR/Darren Staples, Pool via AP

Ve volbách ve Spojeném království vítězí labouristé.

Britská Labouristická strana vítězí ve čtvrtečních volbách do Dolní sněmovny Spojeného království. Vyplývá to z předběžných oficiálních výsledků, které jí zatím přisuzují nejméně 326 křesel, což stačí k získání většiny v 650členné sněmovně. Sčítání hlasů stále probíhá. Informuje o tom TASR podle BBC.

4. července 2024 v 13:31 Čas čtení 1:06 Posun v případu týraného psa v Uherském Hradišti. Majiteli hrozí vězení, jak je na tom Blade? Posun v případu týraného psa v Uherském Hradišti. Majiteli hrozí vězení, jak je na tom Blade?

Podle posledních výsledků získali labouristé 387 křesel a Konzervativní strana 97. Strana Liberální demokraté je na třetím místě s 57 křesly.

BBC odhaduje, že labouristé nakonec získají jasnou většinu 408 křesel, konzervativci 136 a liberální demokraté 66. Zbývajících 40 křesel si rozdělí další politické strany, včetně Skotské národní strany (SNP), Reformní strany a irské Sinn Féin (Sami).

„Podařilo se nám to. Změna začíná právě teď,“ prohlásil předseda labouristů a budoucí premiér Keir Starmer ve svém vítězném projevu v centru Londýna, v němž slíbil upřednostnění země před stranou a desetiletí národní obnovy.

O několik minut dříve britský premiér Rishi Sunak uznal volební porážku a převzal odpovědnost za historický neúspěch konzervativců. „V těchto parlamentních volbách zvítězili labouristé. Zavolal jsem siru Keiru Starmerovi, abych mu poblahopřál k vítězství,“ řekl.

3. července 2024 v 13:39 Čas čtení 1:16 ŽEBŘÍČEK: Tohle jsou nejbohatší čeští youtubeři. Kdo bere desítky milionů ročně? ŽEBŘÍČEK: Tohle jsou nejbohatší čeští youtubeři. Kdo bere desítky milionů ročně?

Kromě Sunaka a Starmera získali křesla v britské Dolní sněmovně bývalý předseda Labouristické strany Jeremy Corbyn, který kandidoval jako nezávislý, a lídr populistické Reformní strany a jeden z iniciátorů vystoupení Británie z EU Nigel Farage, jenž uspěl již poosmé.

Domů
Sdílet
Diskuse