Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Ondřej Mrázek
5. července 2024 v 14:42
Čas čtení 0:45

A je hotovo! Británie má nového premiéra, už navštívil krále Karla III.

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
A je hotovo! Británie má nového premiéra, už navštívil krále Karla III.
Zdroj: TASR/AP

Necelých osm hodin a Velká Británie už se těší z nového premiéra. Stal se jím lídr Labouristické strany Keir Starmer.

Ten v pátek odpoledne zamířil do Buckinghamského paláce za králem Karlem III., jenž ho požádal o sestavení vlády. Informoval o tom britský The Guardian.

5. července 2024 v 8:31 Čas čtení 0:49 Volby ve Velké Británii: Rishi Sunak převzal odpovědnost za historický neúspěch Volby ve Velké Británii: Rishi Sunak převzal odpovědnost za historický neúspěch

Starmer v premiérském křesle vystřídal konzervativce Rishiho Sunaka, který dříve v pátek předal králi demisi poté, co jeho strana ve volbách drtivě prohrála. Podle posledních odhadů získali labouristé 412 křesel, kdežto konzervativci pouze 121, čímž si oproti minulým volbám zhoršili svoji pozici o 251 poslanců.

Ihned po návštěvě Karla III. zamířil Starmer do svého nového sídla na Downing Street, aby v celostátním projevu promluvil k občanům. 

„Naše země jasně hlasovala pro změnu, pro národní obnovu a návrat politiky k veřejné službě,“ zmínil zkušený politik. Dále například ujistil i své nevoliče, že hodlá stát za nimi. „Ať už jste volili labouristy, či nikoli, možná zejména pokud tomu tak nebylo, říkám napřímo, že moje vláda bude sloužit i vám.“

Domů
Sdílet
Diskuse