Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová
26. července 2024 v 16:41
Čas čtení 0:36

MAPA: Kam vyrazit na houby? V těchto místech budeš mít určitě úspěch

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA: Kam vyrazit na houby? V těchto místech budeš mít určitě úspěch
Zdroj: Pixabay/volně k užití

K létu a dovolené na chalupě neodmyslitelně patří sbírání hub. Kam na ně vyrazit, aby sis odnesl*a plný košík, a kterým místům se naopak radši vyhnout? Napoví ti mapa Českého hydrometeorologického ústavu.

Mapa se odvíjí od vláhových podmínek pro růst hub. Výpočet se odvíjí od nasycení půdy srážkami za uplynulých 30 dní a průměrných teplot za poslední týden. Ve tmavě zelených oblastech je pravděpodobnost růstu největší, v oranžových pak houbaři zřejmě nepochodí. Mapa odráží převážně masitý druh hub, mezi který patří například hřiby nebo ryzce.

26. července 2024 v 10:23 Čas čtení 0:53 Nevydržel to ani půl roku. Tadeáš "Mawar" Růžička čelí dalšímu stíhání Nevydržel to ani půl roku. Tadeáš "Mawar" Růžička čelí dalšímu stíhání

 Houbám se nejlépe daří, pokud vydatně zaprší během teplého počasí. To můžeme tento měsíc pozorovat téměř po celé České republice, podmínky pro houby jsou tak po celé zemi velice dobré.

Na mapě níže koukni na pravděpodobnost růstu hub k 26. červenci:

mapam hub
mapam hub Zdroj: ČHMÚ

Největší výskyt se předpokládá v severních pohořích – v Krkonoších, Orlických horách a v Hrubém Jeseníku. Nejhůře na tom naopak budou houbaři na Uherskohradišťsku, Plzeňsku a Žatecku.

25. července 2024 v 7:00 Čas čtení 5:15 Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda

Pro růst hub je klíčová vodní bilance. S nárůstem teplot se voda více vypařuje, čímž se snižuje dostupné množství vody nejen pro houby. Hub bude tedy vlivem klimatických změn pravděpodobně ubývat.

Domů
Sdílet
Diskuse