Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Aneta Gospičová TASR
16. srpna 2024 v 9:34
Čas čtení 1:01

V Evropě byl potvrzen první případ nebezpečné varianty opičích neštovic. Podle WHO je možnost dalšího šíření velmi znepokojivá

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Evropě byl potvrzen první případ nebezpečné varianty opičích neštovic. Podle WHO je možnost dalšího šíření velmi znepokojivá
Zdroj: TASR/AP

Ve Švédsku byl potvrzen první případ opičích neštovic ve variantě Clade I.

Ve čtvrtek byl ve Švédsku potvrzen první případ opičích neštovic (mpox), což je závažnější varianta Clade I. Informoval o tom TASR podle agentury Reuters. Jedná se o první případ této varianty diagnostikovaný mimo africký kontinent. Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu vyhlásila stav ohrožení veřejného zdraví s mezinárodním dopadem kvůli šíření opičích neštovic v afrických zemích.

15. srpna 2024 v 13:41 Čas čtení 1:04 Baltské letadlo se zřejmě bude jmenovat K*nda. Češi zbořili hlasování Baltské letadlo se zřejmě bude jmenovat K*nda. Češi zbořili hlasování

Generální ředitel WHO ve středu uvedl, že současná situace je něčím, co by nás mělo všechny znepokojovat, protože možnost dalšího šíření v Africe i mimo ni je velmi znepokojivá. Virus byl již po několika hodinách potvrzen v Evropě.

„Odpoledne jsme potvrdili, že máme jeden případ závažnějšího typu mpox ve Švédsku, takzvaný Clade I,“ řekl na tiskové konferenci švédský ministr zdravotnictví Jakob Forssmed.

Opičí neštovice (mpox) jsou infekční onemocnění, které se přenáší blízkým kontaktem. Mají příznaky podobné chřipce a způsobují také hnisavou vyrážku. Většina případů má mírný průběh, ale nemoc může i zabíjet.

Kde se nemoc začala poprvé šířit

Endemický kmen onemocnění známý jako Clade I se poprvé začal šířit z Demokratické republiky Kongo (DRK). Zdá se však, že v důsledku blízkého kontaktu mezi lidmi, zejména dětmi, se začala šířit nová varianta známá jako Clade Ib.


Opičí neštovice se poprvé objevily v KDR v 70. letech 20. století. Do května 2022 počet nakažených celosvětově explodoval a WHO také přistoupila k vyhlášení stavu ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu, který trval až do května 2023.

Podle generálního ředitele WHO Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse se virus šíří ve více než desítce afrických zemí a potenciál dalšího šíření v Africe i mimo ni vzbuzuje velké obavy. 

Domů
Sdílet
Diskuse