Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
14. září 2024 v 11:26
Čas čtení 0:54

Pražská zoo bude o víkendu zavřená. Zaměstnancům ruší dovolené, zvířata zatím stěhovat nebude

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pražská zoo bude o víkendu zavřená. Zaměstnancům ruší dovolené, zvířata zatím stěhovat nebude
Zdroj: Zoo Praha

Pražská zoo má o víkendu zavřeno. K evakuaci zvířat zatím nepřistoupila.

V sobotu a neděli zůstanou brány pražské zoo zavřené, oznámila na Facebooku. K tomuto opatření se Zoo Praha rozhodla z důvodu podmáčené půdy a nárazového větru, které by mohly zapříčinit pád stromů.

K evakuaci zvířat či jejich přemístění do vyšších částí objektu kvůli povodním zoo ještě nepřistoupila. „Stanovit správný okamžik evakuace je velmi důležité. Samozřejmě se musí stihnout před zaplavením spodní části areálu, ale pokud jde o zvířata, nemůžeme ji dělat preventivně. Jde o velký zásah do jejich životů a nejednou je jejím důsledkem zmaření mnohaletého chovatelského úsilí,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

14. září 2024 v 10:09 Čas čtení 0:54 Sleduj mapu záplavových oblastí. Poradíme ti, jak se připravit na povodně Sleduj mapu záplavových oblastí. Poradíme ti, jak se připravit na povodně
13. září 2024 v 16:42 Čas čtení 0:38 Zemřel český Golem. Kulturistovi bylo pouhých 36 let Zemřel český Golem. Kulturistovi bylo pouhých 36 let
13. září 2024 v 10:55 Čas čtení 0:26 Další hokejová tragédie: Jágrův bývalý spoluhráč z NHL je po smrti, srazilo ho auto Další hokejová tragédie: Jágrův bývalý spoluhráč z NHL je po smrti, srazilo ho auto

Pro případnou evakuaci má ale zoologická zahrada připravený podrobný postup. Již nyní pracovníci kontrolují vybavení, které by mohlo být během záplav potřeba, například čerpadla. Prověřují také, zda jsou k dispozici potřebná vozidla. Kvůli hrozícímu nebezpečí zoo také ruší dovolené a volna svých zaměstnanců, aby byli dostupní, informoval deník Blesk.

„Na povodně se připravujeme průběžně, přičemž vše podstatné shrnuje povodňový plán, jehož 23. aktualizací se nyní řídíme. Tento povodňový plán vychází ze všech zkušeností získaných v letech 2002 a 2013 a je v něm přesně definováno i to, při jakém průtoku vody Vltavou a současně při jakém jeho předpokládaném nárůstu je třeba začít s evakuací majetku a zejména zvířat,“ uvedl Bobek.

Záplavy v roce 2002 připravily o život 134 zvířat. Miroslav Bobek ale ujišťuje veřejnost, že zoo je tentokrát lépe připravená.

Domů
Sdílet
Diskuse