Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
14. září 2024 v 15:01
Čas čtení 0:37

AKTUÁLNĚ: V Moravskoslezském kraji by mohly být evakuovány i tisíce lidí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
AKTUÁLNĚ: V Moravskoslezském kraji by mohly být evakuovány i tisíce lidí
Zdroj: TASR/Roman Hanc (ilustrační foto)

V Moravskoslezském kraji by mohly být v následujících hodinách podle odhadů úřadů evakuovány stovky až nižší tisíce lidí. Kraj sbírá podklady od jednotlivých primátorů starostů.

Zatím bylo v regionu provedeno 20 evakuací a své domovy muselo opustit zhruba 160 lidí. Na mnoha řekách lze očekávat dosažení třetích povodňových stupňů. Vody by zřejmě mohlo být i více než při povodních v roce 1997. V regionu je ale více protipovodňových opatření. Novinářům to dnes řekl hejtman Josef Bělica (ANO), který v regionu vyhlásil stav nebezpečí, a zástupci dalších institucí.

14. září 2024 v 13:05 Čas čtení 0:50 NOVÁ VÝSTRAHA: Kde bude nejvíc pršet? Meteorologové očekávají další vzestupy hladin toků NOVÁ VÝSTRAHA: Kde bude nejvíc pršet? Meteorologové očekávají další vzestupy hladin toků

„Přes noc a dopoledne se situace velmi dramaticky změnila. Momentálně zasahuje na území kraje 197 jednotek hasičů. Rozhodl jsem se vyhlásit stav nebezpečí na území celého Moravskoslezského kraje. Spojil jsem se s primátory a starosty, od kterých do dnešní 16:00 potřebuji lokality, kde chtějí nařídit evakuaci a omezit v těchto lokalitách pohyb,“ uvedl Bělica. S evakuací budou pomáhat hasiči, místa pak budou hlídat policisté, kteří zatím nezaznamenali žádné problémy.

V kraji zatím není nutná pomoc armády, ale hejtman už byl ve spojení s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) pro případ, že by kraj zapojení vojáků potřeboval.

Domů
Sdílet
Diskuse