Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Anna Vondráková
včera 27. září 2024 v 13:02
Čas čtení 0:36

Země bude mít na chvíli dva měsíce. Lidem nic nehrozí, ubezpečuje NASA

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Země bude mít na chvíli dva měsíce. Lidem nic nehrozí, ubezpečuje NASA
Zdroj: NASA

Těleso 2024 PT5 vědci objevili letos v srpnu. V neděli ho k sobě přitáhne gravitační pole Země a necelý měsíc bude okolo ní obíhat.

Podle odborníků dosahuje šířky asi deseti metrů a nepředstavuje pro nás žádné nebezpečí. Poprvé jej spatřil systém ATLAS, který spadá pod agenturu NASA. Vyvinut byl pro detekci a pozorování asteroidů. Pouhým okem viditelný nebude a pozorovat ho bude možné jen pomocí velmi silných teleskopů.

„Objekt, který nás navštíví, patří do pásu asteroidů Arjuna, sekundárního pásu asteroidů tvořeného vesmírnými kameny, které se pohybují po dráze velmi podobné té Země v průměrné vzdálenosti od Slunce asi 93 milionů kilometrů,“ uvedl profesor Carlos de la Fuente Marcos z Universidad Complutense de Madrid.

30. října 2023 v 8:00 Čas čtení 0:16 KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii?

Podle serveru Novinky se na naší oběžnou dráhu těleso 2024 PT5 dostane v neděli 29. září ve 22:02 středoevropského letního času a planetu bude obíhat ve tvaru podkovy. K ostatním objektům v páse asteroidů Arjuna se pak vrátí 25. listopadu v 11:33 středoevropského času.

Domů
Sdílet
Diskuse