Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Anna Vondráková ČTK
dnes 28. září 2024 v 16:58
Čas čtení 1:10

Lokl si záplavové vody, skončil v nemocnici. Muž se nakazil nebezpečnou krysí nemocí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Lokl si záplavové vody, skončil v nemocnici. Muž se nakazil nebezpečnou krysí nemocí
Zdroj: Wikimedia/Chmee2/volně k užití

V souvislosti s povodněmi se v Česku objevil první případ leptospirózy, takzvané krysí nemoci. Infekce se pacientovi dostala do těla kontaktem s kontaminovanou vodou.

Infikovaný muž si záplavové vody pravděpodobně omylem lokl, do těla se mu však mohla dostat i poraněnou kůží. Muž z Moravskoslezského kraje zůstává v nemocnici. „K lékaři přišel až jedenáctý den od pobytu ve vodě a stěžoval si na bolesti nohou, poruchy chůze, slabost a zmatenost. Vyšetření krve následně prokázalo leptospirózu. Léčen je antibiotiky,“ uvedli dle stanice CNN Prima NEWS hygienici.

28. září 2024 v 8:31 Čas čtení 6:43 Mluvili jsme s Češkou, která studuje v bombardovaném Bejrútu. „Veškeré zprávy a telefonáty končíme větou ‚stay safe‘.“ Mluvili jsme s Češkou, která studuje v bombardovaném Bejrútu. „Veškeré zprávy a telefonáty končíme větou ‚stay safe‘.“
27. září 2024 v 15:12 Čas čtení 0:49 VIDEO: Neuvěřitelný příběh z bojiště. Ukrajinský dron se pokusil zabít ruského vojáka, nakonec mu zachránil život VIDEO: Neuvěřitelný příběh z bojiště. Ukrajinský dron se pokusil zabít ruského vojáka, nakonec mu zachránil život
28. září 2024 v 11:09 Čas čtení 0:54 Předpověď počasí: Přichází citelné ochlazení, ráno se objeví i přízemní mrazíky Předpověď počasí: Přichází citelné ochlazení, ráno se objeví i přízemní mrazíky

Povodňová voda mimo jiné spláchla i výkaly zvířat, která mohou leptospirózu přenášet. Důležité je zdůraznit to, že leptospiry se tak mohly dostat i do usazenin a nyní mohou být stále přítomny například v bahně, a to i po vyschnutí. Pro lidi ze zasažených oblastí je tak momentálně klíčové dodržovat přísná hygienická pravidla a používat ochranné pomůcky.

„Krajská hygienická stanice je stále v terénu v zaplavených oblastech a provádí šetření. I v souvislosti s touto první nákazou informujeme lidi, aby si pečlivě hlídali zdravotní stav. Je důležité poznamenat, že leptospiróza není přenosná z člověka na člověka, tedy není třeba hledat kontakty nemocného, ale je nutné opakovat a zdůrazňovat prevenci úzkostlivým dodržováním hygieny a používáním ochranných pomůcek,“ upozornila ředitelka moravskoslezských hygieniků Zuzana Babišová.

14. září 2024 v 10:09 Čas čtení 0:54 Sleduj mapu záplavových oblastí. Poradíme ti, jak se připravit na povodně Sleduj mapu záplavových oblastí. Poradíme ti, jak se připravit na povodně

Leptospiróza (lidově také krysí nemoc) je infekční onemocnění bakteriálního původu. Někdy proběhne i bezpříznakově, někteří jedinci však mohou zažívat velmi nepříjemné symptomy. Mezi ty zprvu patří vysoká horečka, zimnice, třesavka, bolesti hlavy a svalů. Při zhoršení stavu se pak přidávají bolesti břicha, bolesti na hrudi, porucha funkce ledvin, jater, porucha srážlivosti krve a změna psychického stavu.

Nemoc u nás není tak rozšířená, ročně se jí nakazí nižší desítky lidí a na následky zemře v průměru jeden člověk za rok. Nejhorší situace v České republice nastala po povodních v roce 1997. Tehdy se nemocí nakazila asi stovka lidí a čtyři zemřeli. Obdobně to vypadalo i v roce 2002.

Domů
Sdílet
Diskuse