Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová
30. září 2024 v 13:26
Čas čtení 0:55

O peníze poškozené povodněmi nemusíš přijít. Poradíme ti, jak je vyměnit

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
O peníze poškozené povodněmi nemusíš přijít. Poradíme ti, jak je vyměnit
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

Tisíce domácností postihly minulý měsíc ničivé povodně. Mnoho lidí se muselo evakuovat ve spěchu, a tak nestihli ve spěchu zabalit ani ty nejnutnější věci. Vše, co zůstalo napospas vodě, je zničené. Výjimkou nejsou ani úspory v hotovosti.

O poničené neplatné bankovky a kovové mince lidé ale nepřijdou. Česká národní banka nabízí, že je vymění. Poškozené peníze stačí odeslat či předat v poštovním obalu spolu s žádostí o poskytnutí náhrady za nestandardně poškozené bankovky a mince na pobočkách České národní banky. Ty se nacházejí v Brně, Hradci Králové, Ostravě, Českých Budějovicích, Plzni či Ústí nad Labem, informuje Deník.

30. září 2024 v 12:00 Čas čtení 1:02 Gang v Británii vykořisťoval 16 lidí z Česka. Pracovali jako moderní otroci ve fast foodu Gang v Británii vykořisťoval 16 lidí z Česka. Pracovali jako moderní otroci ve fast foodu
29. září 2024 v 16:10 Čas čtení 1:06 Tohle uvidíš jen jednou za život. V blízkosti sluneční soustavy vybouchne hvězda Tohle uvidíš jen jednou za život. V blízkosti sluneční soustavy vybouchne hvězda
29. září 2024 v 12:30 Čas čtení 0:54 V Česku řádí kybernetický malware. Hackeři skrze něj mohou ovládnout tvůj telefon V Česku řádí kybernetický malware. Hackeři skrze něj mohou ovládnout tvůj telefon

Peníze je možné zaslat i na pražskou centrálu. „V žádosti o poskytnutí náhrady za nestandardně poškozené tuzemské bankovky a mince je nutné do části ‚Popis okolností a způsobu, jakým došlo k poškození tuzemských bankovek a mincí, včetně časových údajů‘ uvést text Povodně,“ radí mluvčí České národní banky Petra Vlčková. Popiskem „povodně“ doporučuje označit i poštovní obal kvůli rychlejšímu odbavení.

Odeslané mince a bankovky by měly být suché. „Pokud Česká národní banka v odvodech hotovostí bank nebo v zásilkách od občanů nebo právnických osob zjistí bankovky mokré nebo zvlhlé, není možné je strojově zpracovávat a jejich nahrazení bude vyžadovat delší dobu. Prodlouží ji proces vysoušení a oddělení jednotlivých bankovek, kontrola jejich počtu a také pravosti,“ varovala Vlčková.

V případě, že máš mokré peníze, je nutné je ihned rozložit a usušit. V balíčcích nebo uzavřených obalech by mohly tlít.

Před odesláním bankovky a mince umyj v dezinfekčním prostředku. Použít můžeš například Savo. Roztok namíchej v poměru jeden díl dezinfekce na dvacet dílů vody. Následně je omyj čistou vodou a usuš.

Domů
Sdílet
Diskuse