Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
ČTK
dnes 5. října 2024 v 12:45
Čas čtení 0:25

V Česku padl 127 let starý rekord. Mohou za to extrémní deště v září

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku padl 127 let starý rekord. Mohou za to extrémní deště v září
Zdroj: Unsplash/Atilla Bingöl/volně k užití

Během zářijových povodní padl 127 let starý český rekord v objemu srážek za den na jednom místě. V Loučné nad Desnou na Šumpersku napršelo 14. září 386 milimetrů vody, tedy 386 litrů na metr čtvereční.

Předchozí rekord z roku 1897 překonal letošní déšť zhruba o 40 milimetrů. V pátek to oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V září několik dní vydatně pršelo a po celém Česku se vzedmuly toky. Povodně si vyžádaly škody za desítky miliard korun. Mají pět potvrzených obětí a další lidé se pohřešují.

5. října 2024 v 11:37 Čas čtení 0:31 Na Evropu se řítí silný hurikán. Ovlivnit by mohl i počasí v Česku Na Evropu se řítí silný hurikán. Ovlivnit by mohl i počasí v Česku

„Denní úhrn srážek 386 milimetrů lze považovat za nový nejvyšší naměřený denní úhrn na našem území,“ sdělili meteorologové. Údaj zachytila stanice Loučná nad Desnou, Švýcárna, která se nachází v pohoří Jeseníky v nadmořské výšce 1306 metrů.

Nejvyšším objemem srážek za jeden den bylo doposud 345,1 milimetru naměřených 29. července 1897 na stanici Bedřichov, Nová Louka na Jablonecku.

Domů
Sdílet
Diskuse