Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna Vondráková
včera 13. října 2024 v 16:31
Čas čtení 1:15

Sex, krev a propichování kůže. Kontroverzní opera šokovala diváky, na místě museli zasahovat lékaři

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Netradiční představení rakouské choreografky Florentiny Holzinger způsobilo opravdu velký rozruch. Celkem 18 lidem během minulého víkendu způsobila nevolnost.

„Dobrý tanečník podle mě musí umět na povel i močit,“ uvedla v minulosti pro server The Guardian. Choreografka se svým kontroverzním přístupem netají. V jejích představeních se v minulosti objevilo i polykání mečů, tetování, masturbace nebo malování krví či výkaly.

13. října 2024 v 13:59 Čas čtení 0:32 Zemřel DJ Jackmaster. Bylo mu 38 let Zemřel DJ Jackmaster. Bylo mu 38 let

Výjimkou nebylo ani její nastudování opery Sancta Sussana. V představení diváci zhlédli reálné sexuální scény, přímo na jevišti prováděný piercing nebo značné množství umělé, ale i skutečné krve. A to na některé bylo už příliš. Během dvou dnů se udělalo hned 18 z nich nevolno a tři z nich museli být svěřeni do péče lékařů.

Hra sama o sobě řeší kontrast mezi křesťanským celibátem a chtíčem. Choreografka upozornila, že nechce jen kritizovat církev, ale zkoumat paralely mezi značně konzervativní institucí a skupinami či komunitami různých sexuálních menšin.

„Pokud si nebudete jisti během představení, mohlo by pomoci odvrátit zrak,“ prohlásil mluvčí opery Sebastian Ebling. Opera se postavila na stranu Florentiny Holzinger a návštěvníkům poradila, aby před návštěvou prostudovali varování, které k vystoupení vydali.

Představení vyvolalo rozruch i na sociálních sítích. „Svým ‚představením‘ nazvaným ‚Sancta‘ překonává opera ve Stuttgartu i satanistický a zvrácený zahajovací ceremoniál olympijských her v Paříži a v současné době vyvolává obrovský skandál,“ píše jeden z uživatelů.

13. října 2024 v 9:36 Čas čtení 0:26 VIDEO: Šílená jízda českého řidiče. V krvi měl 6 promile, na silnici ohrožoval ostatní VIDEO: Šílená jízda českého řidiče. V krvi měl 6 promile, na silnici ohrožoval ostatní

„Lesbické porno s nahým trpaslíkem na chodítku, zraněními a skutečnou krví. Aby svou degeneraci prodali jako umění, vysmívají se křesťanské symbolice. Šmejdi ze sekty svobodného ducha,“ dodává další. 

opera stuttgart
Zdroj: wikimedia commons/AngMoKio/ volně k použití

Florentina Holzinger je rakouská choreografka, která pravidelně obohacuje mezinárodní scénu o velmi oceňovaná představení, v nichž se mísí závratná akrobacie, bojové scény a popkulturní odkazy. Holzinger si vědomě pohrává s neustále se měnícími hranicemi mezi vysokou kulturou a zábavou. Od počátku své kariéry se snaží zpochybňovat různé způsoby reprezentace žen na jevišti a zkoumat plný fyzický potenciál lidského těla. 

Zpět
Sdílet
Diskuse