Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
TASR
včera 21. října 2024 v 14:01
Čas čtení 0:53

VIDEO: Australská politička křičela na Karla III. „Tohle není vaše země, nejste můj král.“

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
VIDEO: Australská politička křičela na Karla III. „Tohle není vaše země, nejste můj král.“
Zdroj: TASR

Senátorka křičel na krále, aby vrátil Austrálii lidem.

Australská domorodá senátorka Lidia Thorpe v pondělí pozvedla svůj hlas na britského krále Karla III. Šokovala tím shromážděné zákonodárce a další hodnostáře v plenárním sále australského parlamentu v Canbeře.

„Vraťte nám naši zemi! Vraťte nám to, co jste nám ukradli!“ Thorpeová prohlásila na půdě parlamentu. „Tohle není vaše země, vy nejste můj král,“ řekla nezávislá zákonodárkyně a odsoudila to, co označila za genocidu původních obyvatel Austrálie ze strany evropských osadníků.

21. října 2024 v 10:51 Čas čtení 0:56 Trump měl směnu v McDonald's. Akorát, že vůbec... Trump měl směnu v McDonald's. Akorát, že vůbec...

Austrálie byla britskou kolonií více než 100 let, během nichž byly zabity tisíce původních Australanů a celé komunity byly vysídleny. Země získala faktickou nezávislost v roce 1901, ale nikdy se nestala plnohodnotnou republikou. Současnou hlavou státu je britský král Karel III.


Panovník je na devítidenní cestě po Austrálii a Samoe. Jedná se o jeho první velkou zahraniční cestu od doby, kdy mu byla na začátku letošního roku diagnostikována rakovina, která mu změnila život.

Thorpe je známá svým ostrým odporem k monarchii. V roce 1999 se Australané jen těsně vyslovili proti sesazení královny z trůnu – uprostřed sporu o to, zda jejího nástupce budou vybírat poslanci parlamentu, a nikoli veřejnost.

Domů
Sdílet
Diskuse