Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová
včera 23. října 2024 v 14:30
Čas čtení 1:12

Desítky nakažených a jeden mrtvý. V americkém McDonald’s se šíří nebezpečná bakterie E.coli (Aktualizováno)

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Desítky nakažených a jeden mrtvý. V americkém McDonald’s se šíří nebezpečná bakterie E.coli (Aktualizováno)
Zdroj: Unsplash/Jurij Kenda/volně k užití

Fastfoodový řetězec McDonald’s se ve Spojených státech potýká se šířením bakterie E.coli. Nákaza je zřejmě spojena s takzvanými Quarter Pounders neboli „čtvrtlibráky“, které jsou u nás známé jako McRoyal.

(Aktualizace 23.10. – 20:15) 

Vyjádření českého McDonald's: „Chceme ubezpečit české zákazníky, že veškeré ingredience a produkty v tuzemských restauracích McDonald's jsou naprosto bezpečné. Na českém trhu spolupracujeme pouze s prověřenými dodavateli, kteří bez výjimek dodržují naše požadavky na bezpečnost a kvalitu dodávaných potravin. Dbáme na to, aby každý produkt podávaný v našich restauracích splňoval nejpřísnější normy, a zaručujeme tak, že si naši zákazníci vždy bezpečně vychutnat své jídlo,“ uvedl mluvčí Jan Nevola.

Psali jsme: Otrava jídlem bakterií E. coli způsobená konzumací hamburgeru z McDonald's postihla nejméně 49 lidí v deseti amerických státech. Hlášeno je i jedno úmrtí a deset hospitalizovaných pacientů. Obětí se stala starší osoba z Colorada, jedno dítě bylo přijato do nemocnice se závažnými ledvinovými problémy, informovalo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

21. října 2024 v 10:51 Čas čtení 0:56 Trump měl směnu v McDonald's. Akorát, že vůbec... Trump měl směnu v McDonald's. Akorát, že vůbec...

Infekce byly hlášeny mezi 27. zářím a 11. říjnem v několika státech, přičemž nejvíce případů má stát Colorado. Konkrétně se zde nakazilo 27 strávníků. Všichni pacienti uváděli, že konzumovali jídlo v McDonald's, přičemž většina z nich jedla zmíněné hamburgery.

Za možné zdroje kontaminace označili vyšetřovatelé cibuli či hovězí maso, které McRoyal obsahuje. Podle prvotních zjištění je ale hlavním podezřelým na kostičky nakrájená cibule pocházející od jediného dodavatele. McDonald's uvedl, že v postižených státech prodej čtvrtlibráku zastavil.

20. října 2024 v 9:30 Čas čtení 0:08 Lili: Jsem spokojená single žena. Real Talku dávám rok Lili: Jsem spokojená single žena. Real Talku dávám rok

„Jedná se o rychle se šířící nákazu,“ uvedl pro NBC News Matt Wise, šéf oddělení reakce a prevence proti epidemii v CDC. Dle jeho slov je celkové riziko nákazy po stažení kontaminovaných produktů v postižených státech nízké. Upozornil ale na skutečnost, že inkubační doba bakterie trvá obvykle tři až čtyři týdny, počet nahlášených případů se tedy může ještě zvednout.

E. coli je bakterie, která se přirozeně vyskytuje ve střevech zvířat i lidí. Existují ale i její patogenní kmeny, které mohou způsobit nebezpečná onemocnění. Infekce vyvolává silné žaludeční křeče, průjem, nevolnost a v závažných případech může vést k selhání ledvin.

Domů
Sdílet
Diskuse