Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
včera 27. října 2024 v 14:10
Čas čtení 0:55

Zemřela nejstarší Američanka, bylo jí 115 let. Jaké bylo její tajemství na dlouhověkost?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zemřela nejstarší Američanka, bylo jí 115 let. Jaké bylo její tajemství na dlouhověkost?
Zdroj: ABC

V uplynulém týdnu zemřela Elizabeth Francis, nejstarší obyvatelka Spojených států.

Žena, která byla známá pod přezdívkou „královna Alžběta z Houstonu“, nosila v závěru života také titul třetí nejstarší osoby na světě. Jak připomíná stanice CNN, Elizabeth tvořila sourozeneckou dvojici se svou sestrou Berthou Johnson, která se před svou smrtí v roce 2011 dožila věku 106 let. Obě ženy se tak zapsaly do historie jako nejstarší sourozenecká dvojice na světě. 

27. října 2024 v 13:00 Čas čtení 1:07 Předpověď počasí: Do Česka dorazí první sníh. Podívej se, co nás příští týden čeká Předpověď počasí: Do Česka dorazí první sníh. Podívej se, co nás příští týden čeká

Ještě na začátku letošního roku dostala Elizabeth od štábu CNN otázku, jak se cítí jako nejstarší Američanka. „Prostě mám pocit, že žiju každý den!“ odpověděla. Podle jejích příbuzných nikdy nepila ani nekouřila, což je důvod, proč se dožila tak vysokého věku. Ona sama však říkala, že je to díky Bohu.

Elizabeth Francis se narodila v roce 1909 ve farnosti St. Mary v Louisianě a během svého života byla doslova divačkou světových dějin. Zažila celkem 20 amerických prezidentů, dvě světové války, ale i nástup hnutí za občanská práva.

V den svých letošních 115. narozenin obdržela dopis od bývalého prezidenta USA Baracka Obamy a jeho ženy Michelle. „V průběhu jednoho století jste si vytvořila mimořádné vzpomínky a vetkala svůj vlastní jedinečný příběh do amerického vyprávění,“ napsal ženě bývalý prezidentský pár, podle kterého byla Elizabeth součástí generace, jež „v sobě shromáždila soucit a sílu, aby provedla (USA) některými z našich největších výzev a triumfů“. 

Domů
Sdílet
Diskuse