Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová TASR
3. února 2023 11:59
Čas čtení 0:24

Extáze na předpis. Austrálie legalizuje některé psychedelické látky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Extáze na předpis. Austrálie legalizuje některé psychedelické látky
Zdroj: Wikimedia Commons

Od začátku července budou v Austrálii k dostání některé psychedelické látky na předpis. Konkrétně o extázi a psilocybinu tak rozhodl Australský úřad pro kontrolu léčiv.

Australský úřad pro kontrolu léčiv (TGA) oznámil, že se brzy budou smět používat psychedelické látky extáze a psilocybin k léčbě depresí a posttraumatické stresové poruchy. Tyto látky se nacházejí v halucinogenních houbách. Podle TGA jsou o jejich přínosu dostatečné důkazy. Informuje o tom TASR díky zprávě agentury AP.

10. listopadu 2022 15:28 Čas čtení 0:41 Colorado zlegalizovalo psychedelické houby. Využívat se budou i pro lékařské účely Colorado zlegalizovalo psychedelické houby. Využívat se budou i pro lékařské účely

Psychiatři budou moct obě látky předepisovat již od letošního července. Nyní jsou klasifikované jako zakázané látky. Jejich užití je možné pouze během přísně kontrolovaných klinických studií. Podle prohlášení úřadu jsou při podávání v lékařském prostředí bezpečné.

Zastánci jejich využití doufají, že se budou moct jednoho dne využívat také k léčení alkoholové závislosti nebo poruch příjmů potravy.

Domů
Sdílet
Diskuse