Milovníci piva zřejmě nebudou fanoušky piva v prášku, avšak ti, kteří mají rádi zvláštní novinky, si přijdou na své.
Německý pivovar Klosterbrauerei Neuzelle vytvořil pivo v prášku. Nápoj má snížit uhlíkovou stopu, kterou způsobuje vývoz piva. Píší o tom Metro a The Drinks Business. Díky vynálezu by z distribuce zmizela voda, láhve, bedny a sudy, což by výrazně snížilo hmotnost i spotřebu paliva.
„Vypočítali jsme, že pokud bereme v úvahu Německo, můžeme ušetřit přibližně 3 až 5 procent emisí CO2. Pokud se na to ale podíváme globálně, bylo by to asi půl procenta emisí CO2 na celém světě, které bychom mohli snížit,“ říká Stefan Fritsche, generální ředitel pivovaru Klosterbrauerei Neuzelle.
Pivo v prášku je momentálně v poslední fázi vývoje a zatím neobsahuje alkohol. I to je ovšem otázkou času. Příprava nápoje je nesmírně jednoduchá, stačí přidat několik lžic prášku do sklenice, zalít jej vodou a promíchat. Nápoj má prý chutnat jako plzeň.
V budoucnu však plánují přidat několik příchutí. „Máme pěnu, máme chuť piva. Chceme přidat oxid uhličitý a alkohol také ve formě prášku. Vše lze přidat ve formě prášku. Je fascinující, že se nám to podařilo. Poprvé na světě,“ dodává Fritsche.