Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
14. dubna 2023 11:00
Čas čtení 0:59

Zemřela „šiřitelka nepravdivých informací“ a bývalá poslankyně Jana Lorencová

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zemřela „šiřitelka nepravdivých informací“ a bývalá poslankyně Jana Lorencová
Zdroj: ČTK/Štěrba Martin

Bývalá novinářka, která proslula svou prací v České televizi, a poslankyně Lorencová zemřela ve čtvrtek v ostravské fakultní nemocnici. Bylo jí 83 let.

Smrt Lorencové potvrdila ČTK mluvčí ostravské pobočky České televize Jana Vašková. Lorencová byla známou novinářkou, která proslula v devadesátých letech svou investigativní prací, například svými reportážemi v České televizi o kauze lehkých topných olejů, o podvodech s drahými kameny nebo o krachujících kampeličkách. V roce 2018 jí prezident Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy o stát.

14. dubna 2023 9:15 Čas čtení 0:59 Jiří Ovčáček, bývalý mluvčí Zemana, kráčí ve stopách Klause. Hlasuj v anketě, kdo z nich to umí líp Jiří Ovčáček, bývalý mluvčí Zemana, kráčí ve stopách Klause. Hlasuj v anketě, kdo z nich to umí líp

Lorencová se narodila 2. dubna 1940 v Biskupicích na Třebíčsku a koncem šedesátých let minulého století studovala žurnalistiku. Studium nedokončila, protože nesouhlasila se vstupem vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Od roku 1970 pracovala z politických důvodů zhruba 20 let jako servírka, pak se mohla vrátit k profesi, kterou studovala. Prošla několika tištěnými médii, v roce 1994 zakotvila v ČT. Proslulost získala v devadesátých letech reportážemi v pořadech Nadoraz, Fakta, Klekánice, Za zdí a Případ pro reportérku.

1. dubna 2023 12:00 Čas čtení 4:25 Nenávistné projevy prokoukneš díky novému sborníku Českého svazu žen. Debata upozornila na spojení dezinfo a antigender scény Nenávistné projevy prokoukneš díky novému sborníku Českého svazu žen. Debata upozornila na spojení dezinfo a antigender scény

V letech 2013 až 2017 se Lorencová aktivně věnovala politice, působila v Poslanecké sněmovně, kam byla zvolena jako nestraník za hnutí ANO. V roce 2012 neúspěšně kandidovala do Senátu jako nestranička za Stranu státu přímé demokracie –⁠ Stranu práce.

„Šiřitelka nepravdivých informací“

V říjnu 2018 byla Lorencová oceněna prezidentem Zemanem. Ve stejném roce ji server Manipulátoři označil za „šiřitelku nepravdivých informací a hoaxů“, které měla šířit na svém facebookovém profilu. 

12. dubna 2023 20:00 Čas čtení 0:44 Rusko by se zařadilo k Islámskému státu, řekl Pavel o brutálním videu Rusko by se zařadilo k Islámskému státu, řekl Pavel o brutálním videu

V tom pokračovala až do nynějška. V poslední době například sdílela petici za podporu Miroslava Ševčíka, děkana Národohospodářské fakulty VŠE, který měl být vyzván rektorem univerzity k rezignaci z funkce po své účasti na protivládní demonstraci, vyfabulované protiukrajinské příspěvky, příspěvky proti vstupu do eurozóny a jiné.

Domů
Sdílet
Diskuse