Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová
14. dubna 2023 16:20
Čas čtení 0:35

Čína už není nejlidnatějším státem na světě. Která země je přeplněnější?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Čína už není nejlidnatějším státem na světě. Která země je přeplněnější?
Zdroj: Unsplash/Charu Chaturvedi

Čína již není nejlidnatějším státem, vyplývá z žebříčku. Překonala ji Indie. Jedním z důvodů je úbytek čínského obyvatelstva.

Nejlidnatější zemí světa je nyní Indie, vyplývá to z žebříčku World Population Review. Překonala tak Čínu, která se dlouhou dobu držela na prvním místě. Indie by nyní měla mít 1,42 miliardy obyvatel.

14. dubna 2023 14:50 Čas čtení 1:58 Bojkot Číny končí. Kde je Pcheng Šuaj, už se tenisová asociace neptá Bojkot Číny končí. Kde je Pcheng Šuaj, už se tenisová asociace neptá

The Independent už před několika dny zmínil, že není jisté, kdy přesně Indie Čínu předběhne. Čína si totiž své prvenství držela minimálně od roku 1950. V tomto roce OSN začala poskytovat údaje o počtu obyvatel.

Žebříček pěti nejlidnatějších zemí (ke dni 14. 4. 2023)

1.Indie
2.Čína
3.Spojené státy americké
4.Indonésie
5.Pákistán

„Ve skutečnosti nemůžeme přesně vědět, kdy Indie překoná Čínu,“ řekl Bruno Schoumaker, demograf z belgické Université catholique de Louvain. „Je zde určitá nejistota,“ dodal. Podle některých matematických výpočtů se měla Indie stát nejlidnatějším státem v polovině dubna.

13. dubna 2023 11:00 Čas čtení 6:11 Velký přehled: Smlouva, DPP, DPČ a další. Jaké jsou jejich (ne)výhody a která z nich se ti vyplatí? Velký přehled: Smlouva, DPP, DPČ a další. Jaké jsou jejich (ne)výhody a která z nich se ti vyplatí?

Čísla jsou však nejasná a mohou být revidovaná. Ještě nedávno se očekávalo, že se tak stane až na konci desetiletí, načasování urychlil úbytek čínského obyvatelstva.

Domů
Sdílet
Diskuse