Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tímea Krauszová
30. dubna 2023 11:47
Čas čtení 1:59

Andrew Tate do škol nepatří, říká anglická vláda a žádá učitele, aby o něm s dětmi nemluvili

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Andrew Tate do škol nepatří, říká anglická vláda a žádá učitele, aby o něm s dětmi nemluvili
Zdroj: TASR/AP/Andreea Alexandru

„Král toxické maskulinity“ je prý tabu téma na školách. Ale zatímco vláda by chtěla, aby o něm učitelé a učitelky nemluvili, školy se setkávají se sexuálním obtěžováním a mizogynií už u malých chlapců, a tak se tématu věnovat musí.

Vláda učitelům v Anglii radí, aby o influencerovi Andrewu Tateovi se svými žáky nemluvili. Několik tamních škol však hlásí velké množství případů sexuálního obtěžování a projevů mizogynie, a to od chlapců ve věku od 9 let. The Guardian informuje, že podle britského ministerstva školství je to jen online trend, který časem vyprchá. Na školách to ale tak nevypadá.

2. dubna 2023 9:01 Čas čtení 1:37 VIDEO: Andrew Tate promluvil z domácího vězení. Co řekl po propuštění? VIDEO: Andrew Tate promluvil z domácího vězení. Co řekl po propuštění?

Ministerstvo: nemluvte o něm a vyprchá to

Andrew Tate je momentálně v domácím vězení. Čelí obviněním ze znásilnění, obchodu s lidmi a vytvoření organizované zločinecké skupiny. Na internetu se proslavil svými mizogynními názory a své publikum láká na Hustler's University, kde tě „naučí, jak být úspěšný a jak svádět ženy“. Podle expertů mohou jeho řeči přerůst v násilí páchané na ženách.

Ovlivňuje i velmi malé chlapce, což dosvědčuje několik základních a středních škol z Anglie. Rotherhamská charita Diversify, která se věnuje workshopům o inkluzi na školách, dostává týdně zhruba 25 telefonátů s dotazy od učitelů a učitelek. Potřebují radu, jak se popasovat se sexuálním obtěžováním a mizogynií. Často je „inspirací“ pro takové chování právě Tate.

Průměrná třída se 30 žáky má podle spoluzakladatelky charity Sary Cunningham 8 chlapců, kteří Tatea obdivují.

Ministerstvo školství však nevnímá Tateův vliv tak závažně. Přestože se na něj charita a také několik učitelů a učitelek obrátili s žádostí o materiály a podporu v debatách o Tateovi na školách, odpověď byla vlažná. Ministerstvo tvrdí, že jde jen o další trend ze sociálních sítí, který vymizí jako všechny ostatní. Učitele a učitelky dokonce žádají, aby na hodinách nauky o společnosti či podobných předmětech o influencerovi ani nemluvili.

Andrew Tate
Zdroj: TASR/AP/Andreea Alexandru

Chlapci by neměli přijmout ne jako odpověď

V praxi to však nejde. V jedné londýnské základní škole se členové Diversify setkali s 10letými žáky, kteří vědí, kdo je Tate a z čeho je obviněn. Jeden chlapec řekl, že ženy se sexem souhlasily, protože šly do jeho domu.

16. ledna 2024 8:00 Čas čtení 5:09 Odmítla si vzít muže, který ji znásilnil. Jako první se vymezila proti tradici i zákonu a pomohla změnit Itálii Odmítla si vzít muže, který ji znásilnil. Jako první se vymezila proti tradici i zákonu a pomohla změnit Itálii

V jiné církevní základní škole si zase charitativní organizaci zavolali na pomoc poté, co skupina čtyř devítiletých chlapců zavřela dívku do skříňky. Vyhrožovali jí, že ji „vy**bou do krku“, a nutili ji dívat se na porno. Škola si tak objednala tři workshopy na téma souhlasu a mizogynie. Na nich zmínilo Tatea několik chlapců, kteří si nemyslí, že je na jeho názorech něco nesprávného. Sexuální obtěžování nakonec škola nahlásila úřadům.

Jinde v Anglii se zase setkali se žákem, který dlouhodobě posílal spolužačce výhrůžné zprávy a zprávy se sexuálním obsahem, přičemž při jedné příležitosti stál přímo před jejím domem. Tento student na následném workshopu, který si jeho škola objednala od Diversify, řekl, že kluci by neměli přijmout ne jako odpověď. Je to prý projev slabosti.

Učitelé a učitelky tvrdí, že nemluvit se žáky o Tateovi nepomůže tomu, aby mizogynie ze škol vymizela. Bojovat s tím lze jen komunikací.

Přestože Tate se více proslavil koncem roku 2022, kdy došlo k jeho zatčení, žáci jeho obsah sledovali už minimálně rok. Extrémní případy sexistického chování vlivem Tatea již zaznamenali i v Austrálii. Několik školních zařízení v Melbourne nahlásilo úřadům opakované incidenty extrémního sexismu a v některých případech i sexuálního obtěžování.

Domů
Sdílet
Diskuse