Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková TASR
30. dubna 2023 17:17
Čas čtení 0:47

Lidé přispěli přes 500 tisíc na vznik sochy slavné mrožice. Úřady loni nechaly zvíře utratit

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Lidé přispěli přes 500 tisíc na vznik sochy slavné mrožice. Úřady loni nechaly zvíře utratit
Zdroj: Geograph/volně k užití

Samice mrože, která si získala srdce návštěvníků i obyvatel norské metropole Oslo, se dočkala vlastní sochy. Ta byla vyrobena díky sbírce, která se mezi lidmi rozběhla po utracení zvířete loni v létě.

Bronzová socha leží v přístavu Kongen v Oslu. V životní velikosti zobrazuje mroží samici jménem Freya, kterou se loni v létě rozhodly utratit norské úřady. Podle nich bylo zvíře vystresované a představovalo nebezpečí pro veřejnost, která se od mrože nedržela v dostatečné vzdálenosti. O události informuje TASR

Freya přitáhla celosvětovou pozornost, když si vybrala přístav v Oslu jako své útočiště. S oblibou se vyhřívala v tamním fjordu, naháněla ptactvo a snažila se dostat do člunů. Zvíře vážilo asi 600 kilogramů, uvádí BBC. Do internetové kampaně na vznik sochy lidé přispěli v přepočtu přes 500 tisíc korun.

Utracení mrože vyvolalo vlnu nevole napříč společností. Mnozí považovali rozhodnutí úřadů za ukvapené. „Tuto kampaň jsem začal, protože mě rozčílil přístup norských úřadů a to, jak se k celé věci postavily,“uvedl iniciátor sbírky Erik Holm. „Takhle lidé zacházejí s přírodou, ale také tak zacházejí sami se sebou. Takhle jsme se zachovali k Freye. A proto jsem sochu nazval ‚Za naše hříchy‘,“dodal autor sochy Astri Tonoian. 

Domů
Sdílet
Diskuse