Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
5. května 2023 12:20
Čas čtení 0:34

Rusko nahromadilo v indických bankách miliardy rupií a neví, co s nimi

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusko nahromadilo v indických bankách miliardy rupií a neví, co s nimi
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Rusko nahromadilo v indických bankách miliardy rupií a nyní je potřebuje konvertovat na jiné měny, uvedl v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. TASR o tom informuje na základě zprávy agentury Reuters.

Indie a Rusko zastavily jednání o zúčtování bilaterálního obchodu v rupiích. Indii se totiž ani po měsících jednání nepodařilo přesvědčit Rusko, aby si rupie ponechalo ve své pokladně.

23. dubna 2023 8:30 Čas čtení 0:17 KVÍZ: Cent, pence, ale i zapomenutý haléř. Vyznáš se ve světových mincích? KVÍZ: Cent, pence, ale i zapomenutý haléř. Vyznáš se ve světových mincích?

„Pokud jde o rupie, je to problém, protože na účtech v indických bankách máme nahromaděné miliardy rupií a my tyto peníze potřebujeme použít,“ uvedl Lavrov na tiskové konferenci v Indii. „Proto bychom měli rupie konvertovat na jiné měny. O tom diskutujeme.“ Indie začala přezkoumávat mechanismus zúčtování obchodu s Ruskem v rupiích krátce poté, co Moskva loni v únoru zaútočila na Ukrajinu. To také způsobilo pruský nárůst dovozu ruských komodit do Indie, protože Moskva na ně nabízí výrazné slevy, a to především na ropu.

21. března 2023 8:30 Čas čtení 0:12 KVÍZ: Koruna, peso nebo kwanza. Poznáš, jakými měnami se platí po světě? KVÍZ: Koruna, peso nebo kwanza. Poznáš, jakými měnami se platí po světě?

Podle dostupných informací však obě strany žádnou dohodu o zúčtování v rupiích neuzavřely. Většina obchodů se uskutečňuje v dolarech, ale stále větší objem se realizuje v jiných měnách, například v emirátských dirhamech.

Domů
Sdílet
Diskuse