Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer TASR
6. května 2023 10:02
Čas čtení 0:33

USA po Ukrajině vojensky podpoří další zemi. Poskytnou jí zbraně za 500 milionů dolarů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
USA po Ukrajině vojensky podpoří další zemi. Poskytnou jí zbraně za 500 milionů dolarů
Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Harnik

Zatím není jasné, kdy by měly být zbraně dodány.

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena plánuje poslat Tchaj-wanu zbrojní pomoc za 500 milionů dolarů. Chystá se tak využít zvláštní pravomoci, které uplatnila v případě Ukrajiny více než 35krát. Informuje o tom TASR.

O pomoci mluvil už v únoru americký ministr obrany Lloyd Austin. Zatím není jasné, co bude tato pomoc obsahovat a kdy by ji Tchaj-pej mohl dostat. Kongres v rozpočtu na rok 2023 povolil poskytnout Tchaj-wanu zbraně celkem až za miliardu dolarů.

5. května 2023 20:05 Čas čtení 1:26 Evropská země chce opět zavést trest smrti. Reaguje na aktuální události Evropská země chce opět zavést trest smrti. Reaguje na aktuální události

Kongres USA využívá oprávnění, které prezidentovi umožňuje během mimořádného stavu převést jiné zemi položky ze zásob USA bez souhlasu zákonodárců. Důvodem mimořádné podpory je tlak Číny, která Tchaj-wan považuje za své území, přičemž Peking se nikdy nezřekl použití vojenské síly k ovládnutí Tchaj-wanu.


Tchaj-wan si od loňského roku stěžuje na zpoždění dodávek zbraní od USA, jako jsou protiletadlové rakety Stinger. Výrobci směřují produkci na Ukrajinu bojující proti ruské invazi.

Taiwan
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse