Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová ČTK
6. května 2023 12:31
Čas čtení 0:46

ČHMÚ varuje: Česko zasáhnou bouřky a silný vítr. Kde budou padat kroupy?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
ČHMÚ varuje: Česko zasáhnou bouřky a silný vítr. Kde budou padat kroupy?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Jihovýchod Česka zasáhnou v sobotu odpoledne a večer bouřky s kroupami a silným větrem. Místy se objeví také vydatný déšť, mohou se rozvodnit menší toky. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Padat mohou až dvoucentimetrové kroupy a vítr v nárazech dosáhne rychlosti až 70 kilometrů za hodinu, informuje ČTK. Výstraha meteorologů platí od 13:00 do 20:00 pro celý Jihomoravský a Zlínský kraj, východní části Moravskoslezského a Olomouckého kraje a Vysočiny a také okolí Dačic v Jihočeském kraji.

„V sobotu odpoledne se začnou tvořit bouřky nejprve v Čechách, později i na Moravě a ve Slezsku. Bouřky budou postupovat k východu až jihovýchodu,“ oznámili pracovníci ČHMÚ. Hlavně na jihovýchodě a východě mohou být bouřky silné a s většími kroupami.

Kvůli silnému větru hrozí úrazy

„Případně může vzniknout vrstva menších krup,“ doplnili meteorologové. Vzhledem k silným nárazům větru se také mohou lámat větve stromů, a hrozí tak úrazy. Nebezpečí mohou rovněž představovat blesky. Navíc se místy vyskytnou přívalové deště, které mohou zaplavit sklepy, podchody a podjezdy nebo rozvodnit menší toky.

5. května 2023 6:00 Čas čtení 7:21 Kam vycestovat na občanku? Našli jsme pro tebe letenky na květen do 1000 korun Kam vycestovat na občanku? Našli jsme pro tebe letenky na květen do 1000 korun
Domů
Sdílet
Diskuse