Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
8. května 2023 10:45
Čas čtení 0:55

Nákupy ve státní svátek: Některé obchody mají ze zákona zavřeno, odkud ale nepřijdeš s prázdnou?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nákupy ve státní svátek: Některé obchody mají ze zákona zavřeno, odkud ale nepřijdeš s prázdnou?
Zdroj: Pexels.com

V pondělí 8. května si v Česku připomínáme Den vítězství, tedy konec 2. světové války v Evropě. Jak mají obchody otevřeno v tento státní svátek?

Jelikož je pondělí 8. května 2023 podle zákona státním svátkem, musí mít obchody s plochou nad 200 m² zavřeno.

Zákon o zavřených obchodech na svátky neplatí u těchto výjimek:
1. prodejny menší než 200 m²
2. čerpací stanice
3. lékárny a prodejny ve zdravotnických zařízeních
4. prodejny například na letištích nebo vlakových a autobusových nádražích
5. prodej během vyhlášeného stavu nebezpečí nebo nouzového stavu, během vyhlášeného stavu války a během ohrožení státu

A jak je to u konkrétních obchodů?

Prodejny Tesco Express, které jsou většinou menší než 200 m², mohou mít 8. května 2023 otevřeno bez omezení. Klasické velké hypermarkety Tesco pak musí mít 8. května 2023 zavřeno.

8. května 2023 9:00 Čas čtení 1:02 Zkouší si tě rodiče z významných dnů? Až se tě dnes zeptají, co je za den, budeš vědět Zkouší si tě rodiče z významných dnů? Až se tě dnes zeptají, co je za den, budeš vědět

Z dalších velkých supermarketů budou 8. května kompletně zavřeny všechny pobočky Kauflandu, Globusu, Penny Marketu, Lidlu a Billy. Žádný z těchto řetězců totiž v Česku nemá prodejnu s plochou menší než 200 metrů čtverečních.

Jelikož má Albert v Česku supermarkety i hypermarkety, je to v tomto případě s otvíracími dobami o něco složitější. Některé supermarkety jsou menší než 200 m², ty tedy mohou mít otevřeno i 8. května 2023, jiné svou rozlohou překračují limit, a tak musí mít zavřeno.

5. května 2023 8:30 Čas čtení 0:18 KVÍZ: Kde je nejvíce hradů a které země tvořily Jugoslávii? Otestuj své znalosti o Evropě KVÍZ: Kde je nejvíce hradů a které země tvořily Jugoslávii? Otestuj své znalosti o Evropě

V Den vítězství zůstanou zavřené i hobbymarkety jako Bauhaus, Baumax, OBI nebo oblíbený prodejce nábytku IKEA. Nakoupit v těchto obchodech však můžeš online. A stejné je to i s nákupem potravin. Nemáš jistotu, že má tvůj nejbližší market pod 200 m²? U online prodejců potravin se tím nemusíš trápit.

Domů
Sdílet
Diskuse