Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová ČTK
12. května 2023 13:06
Čas čtení 0:44

Vláda chce zrušit dotace do škol. „Chceme kvalitní vzdělání, ale vidíme rezervy,“ řekl Fiala

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vláda chce zrušit dotace do škol. „Chceme kvalitní vzdělání, ale vidíme rezervy,“ řekl Fiala
Zdroj: Občanská demokratická strana

Vláda chce zrušit národní dotace pro školství, které lze nahradit lepším využíváním peněz z evropských fondů. ČTK to v pátek řekla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Ministerstvo podle ní nyní vybírá, které dotace se budou škrtat.

Omezení národních dotací má být součástí konsolidačního balíčku veřejných financí, který ve čtvrtek představila vláda a ve kterém chce kabinet ušetřit dvě miliardy korun ze státních peněz na dotace do škol. O tom, ve kterých národních dotačních programech se bude škrtat, ještě není rozhodnuto.

11. května 2023 12:13 Čas čtení 2:57 Dražší alkohol a tabák, levnější léky a knihy. Vláda představila důchodovou reformu a konsolidační balíček (Aktualizováno) Dražší alkohol a tabák, levnější léky a knihy. Vláda představila důchodovou reformu a konsolidační balíček (Aktualizováno)

Záměrem vlády a ministerstva školství je podle Lednové to, aby škrty v národních dotacích byly nahraditelné z evropských zdrojů. Podle mluvčí se na tom domluvili premiér Petr Fiala (ODS) s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN). Lednová uvedla, že peníze z národních dotačních programů by se měly ušetřit tím, že se budou na investice do českého školství efektivněji využívat peníze z fondů Evropské unie.

Vidíme určité rezervy, sdělil Fiala

Stejně se ve čtvrtek vyjádřil i předseda vlády. „Nikdo se nemusí obávat, že bychom snižovali peníze, které dáváme do vzdělání. Chceme kvalitní vzdělání, je to důležité. Ale vidíme tady určité rezervy,“ řekl ve čtvrtek v rozhovoru pro ČT24.

11. května 2023 15:26 Čas čtení 3:23 Růst cen mléka či masa zpomaluje, máslo dokonce zlevňuje. Podívej se na aktuální ceníky Růst cen mléka či masa zpomaluje, máslo dokonce zlevňuje. Podívej se na aktuální ceníky

Vládní úsporný balíček má snížit prohlubující se zadlužení státu. Návrh takzvaného konsolidačního balíčku obsahuje 58 opatření. Koho se případné změny dotknou a další podrobnosti, si můžeš přečíst v této zprávě, kterou pro tebe Refresher připravil.

Domů
Sdílet
Diskuse