Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Tereza Šnajdrová ČTK
13. května 2023 10:07
Čas čtení 0:42

Studentstvo si u maturit polepšilo v češtině a angličtině. Matematiku nezvládlo

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Studentstvo si u maturit polepšilo v češtině a angličtině. Matematiku nezvládlo
Zdroj: Pexels/volně k užití

Ve dnech 2. až 5. května psalo studentstvo z celého Česka maturitní didaktické testy z českého jazyka, cizího jazyka, matematiky a dalších.

Testy zajišťovalo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), podle kterého letos maturující nejvíce potrápila matematika. Naopak čeština a angličtina byly údajně snazší než v předchozích letech, píší Lidovky a ČTK.

3. května 2023 18:30 Čas čtení 0:12 Kvíz: Vyzkoušej si letošní maturitu z českého jazyka Kvíz: Vyzkoušej si letošní maturitu z českého jazyka

„Čeština byla zřejmě trošku jednodušší, protože letos bylo neúspěšných prvomaturantů šest procent, zatímco loni 9,4 procenta. V anglickém jazyce bylo neúspěšných 2,9 procenta, loni 6,4 a dlouhodobé průměry jsou 5,6 procenta,“ uvedl šéf Cermatu Miroslav Krejčí.

Naopak nejvíce neúspěšných je každoročně v matematice. Didaktické testy nezvládla více než desetina maturujících. „Podíl neúspěšných maturantů je nyní 12,4 procenta, loni byl deset procent,“ dodal Krejčí s tím, že v porovnání s dlouhodobým průměrem je však aktuální podíl neúspěšných maturantů o 7 % nižší.

Úroveň obtížnosti didaktických testů není vysoká

Ačkoli z řad maturujících znělo, že maturitní testy byly příliš náročné, šéf Cermatu s tím nesouhlasí. „Kdyby tyto testy dostal letošní deváťák, jsem přesvědčen, že by je na spodní hranici splnil,“ řekl. 

Pokud by tě zajímalo, jak letošní didaktické testy vypadaly, přinášíme ti jejich ukázky. Vyzkoušej si maturitu z českého jazyka, ze základů společenských věd, z matematiky nebo z anglického jazyka.

Domů
Sdílet
Diskuse