Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
23. května 2023 13:52
Čas čtení 0:51

Volební model: Vyhrálo by ANO, od posledního průzkumu ale oslabilo

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Volební model: Vyhrálo by ANO, od posledního průzkumu ale oslabilo
Zdroj: TASR/AP Bundas Engler

Podle dubnového volebního modelu společnosti Median by nyní volby vyhrálo hnutí ANO. Od posledního průzkumu však oslabilo.

Podle dubnového průzkumu společnosti Median by se do Poslanecké sněmovny dostalo šest politických stran a hnutí. Nejvyšší voličské preference si drží hnutí ANO (31 %), následuje ODS (15 %), Piráti (10,5 %) a SPD (8,5 %). Dále by se do dolní komory dostalo hnutí STAN (7,5 %) a KDU-ČSL (5,5 %). 

Největší potenciál má stále hnutí ANO, Piráti posílili

Největší volební potenciál stále drží hnutí ANO (32 %), které má i stabilně silné voličské jádro, i když podle agentury „preference hnutí ANO od minulého šetření klesly o 3,5 procentního bodu“. Růst o dva procentní body zaznamenali Piráti. Vysoký volební potenciál mají i ODS (19,5 %), Piráti (16,5 %) a STAN (14,5 %). Volební potenciál SPD klesl o dva procentní body na 10 %.

Strany aktuální vládní koalice (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti) mají
v součtu podporu 43 % potenciálních voličů. Kolik by získalo uskupení Spolu prvních tří jmenovaných stran, které vyhrálo minulé sněmovní volby, Median nezjišťoval.


Do Poslanecké sněmovny by se dle volebního modelu ve srovnání s volbami
v říjnu 2021 nedostala TOP 09. Podpora ČSSD se pohybuje kolem hranice 5 %, a nelze tak spolehlivě určit, zda je nad hranicí vstupu do sněmovny, nebo pod ní. Jistou volební účast Medianu potvrdilo 60,5 % dotázaných. Dalších 13,5 % účast zvažuje.

Sběr dat probíhal od 1. dubna do 2. května 2023 a účastnilo se ho 1015 respondentů starších 18 let. 

Domů
Sdílet
Diskuse