Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
30. května 2023 19:50
Čas čtení 1:23

Video: Česká nemocnice při léčbě mozkových nádorů využívá 3D virtuální realitu

Kategorie:
Zdraví
Uložit Uložené
Video: Česká nemocnice při léčbě mozkových nádorů využívá 3D virtuální realitu
Zdroj: Prozeta/propagační materiál/se svolením

Inovace pomáhá při zvolení správného rehabilitačního postupu před i po operaci mozkového nádorového onemocnění.

Česká technologická společnost Prozeta vyvinula za úzké spolupráce s Fakultní nemocnicí v Motole software využívající 3D virtuální realitu pro léčebné a diagnostické využití. Tato inovace pomáhá při zvolení správného rehabilitačního postupu před i po operaci mozkového nádorového onemocnění. Díky tomu je pak možné zefektivnit léčebně rehabilitační možnosti u nádorů vestibulárního aparátu mozku.

Významný pokrok v léčbě nádorů mozku

Využití této metody má velký potenciál rozšířit léčebné a rehabilitační možnosti pro pacienty trpícími nádorovými onemocněními. Ve virtuální realitě je možné simulovat přirozené vnímání pohybu tak, jak jej vnímá mozek pacienta. Ten je pak za pomoci virtuální reality vystaven vhodným scénám, které co nejvíce napodobují reálné situace, a tím dochází ke zvýšení efektu pooperační rehabilitace. Těmto 3D počítačovým simulacím je pacient vystaven už před samotnou operací.

Na projektu vývoje softwaru pro Fakultní nemocnici v Motole pracoval nejmladší vývojový tým společnosti Prozeta ve složení Daniel Purš a Jakub Všetečka. „Naším cílem je poskytnout lékařům výkonný nástroj, který může zlepšit možnosti léčby a rehabilitace pacientů s nádory mozku a v konečném důsledku pozitivně ovlivnit jejich životy,“uvedl ke společné spolupráci Purš.

„Jsme nadšeni, že můžeme představit tento inovativní software pro 3D virtuální realitu vyvinutý ve spolupráci se společností Prozeta. Tato technologie představuje významný pokrok v léčbě nádorů mozku, který nám umožní zlepšit rehabilitační postupy a v konečném důsledku zlepšit celkovou péči a výsledky našich pacientů,“ doplnil lékař Zdeněk Čada.

21. dubna 2024 9:00 Čas čtení 11:08 Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká

Tím, že budou mít lékaři v motolské nemocnici k dispozici výsledky z tohoto šetření již před chirurgickým výkonem, budou moci zavést vhodná rehabilitační opatření a přesně stanovit jejich indikační kritéria. Efekt této rehabilitace bude hodnocen především pomocí dotazníků, elektrofyziologických metod a klinického neuroontologického vyšetření.

Virtuální realita, nemocnice
Zdroj: Prozeta/propagační materiál/se svolením

Virtuální realita se v Česku ve zdravotnictví používá i k jiným účelům. Jihlavská nemocnice loni v létě představila novinku pro pacienty, kteří jsou kvůli zdravotním obtížím upoutáni na lůžko. Virtuální realita je přenese například na procházku přes Karlův most nebo na návštěvu Berlína či Benátek. „Pro pacienty je to vytržení ze všedního dne, kdy tráví čas na lůžku. Obcházíme geriatrické a onkologické oddělení a nabízíme možnost vyzkoušení brýlí virtuální reality,“popsala projekt koordinátorka dobrovolníků jihlavské nemocnice Žofie Vojáčková.

Zpět
Sdílet
Diskuse