Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
9. června 2023 9:30
Čas čtení 0:51

Ukrajina popřela zprávy o údajném začátku protiofenzivy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ukrajina popřela zprávy o údajném začátku protiofenzivy
Zdroj: Planet Labs

Stovky Ukrajinců byly ve čtvrtek evakuovány ze střech svých zaplavených domů dva dny po zničení Kachovské vodní nádrže na řece Dněpru na jihu Ukrajiny. Kyjev mezitím popřel tvrzení o začátku své protiofenzivy, informuje TASR na základě Reuters.

Stanice NBC News s odvoláním na vysoce postaveného představitele ukrajinských ozbrojených sil a vojáka z oblasti poblíž frontových linií ve čtvrtek uvedla, že ofenziva ukrajinské armády již začala. List The Washington Post citoval „čtyři jednotlivce“ z řad ukrajinských ozbrojených sil, kteří tvrdili totéž.

8. června 2023 13:30 Čas čtení 1:00 Video: Voda z Kachovské přehrady roznáší miny na zaplavená území, některé už vybuchují Video: Voda z Kachovské přehrady roznáší miny na zaplavená území, některé už vybuchují

Generální štáb ukrajinské armády to ale, jak uvádí TASR, pro Reuters popřel. „Nemáme takovou informaci,“ uvedl prostřednictvím svého mluvčího. Britské ministerstvo obrany ve svém čtvrtečním brífinku informovalo o těžkých bojích podél „více úseků fronty“ s tím, že iniciativu ve většině těchto oblastí přebral Kyjev.

Ukrajinská armáda uvedla, že záplavy v Chersonské oblasti přiměly ruské jednotky k ústupu od pěti do 15 kilometrů a míru ruského ostřelování snížily „prakticky o polovinu“. Ruská tisková agentura TASS ve čtvrtek podle Reuters uvedla, že vysoce postavený velitel ruské armády informoval tamního prezidenta Vladimira Putina o odražení rozsáhlého ukrajinského útoku v jihoukrajinské Záporožské oblasti.

6. června 2023 12:28 Čas čtení 1:55 „Obyvatelé Ukrajiny už čekají od Ruska všechno.“ Vysvětlujeme s expertem, jaké budou dopady výbuchu přehrady Nová Kachovka „Obyvatelé Ukrajiny už čekají od Ruska všechno.“ Vysvětlujeme s expertem, jaké budou dopady výbuchu přehrady Nová Kachovka

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu předtím prohlásil, že ruské jednotky odolaly pokusům ukrajinských vojáků prolomit frontovou linii v Záporoží, přičemž měly ukrajinské straně způsobit těžké ztráty. Voda z Kachovské přehrady mezitím zaplavila již přes 600 kilometrů čtvereční plochy Chersonské oblasti, přičemž zaplavila území pod kontrolou Ukrajiny i Ruska, cituje TASR Reuters.

Putin se podle mediálních informací do zaplavených oblastí cestovat nechystá, situaci však pozorně sleduje. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil postižené oblasti ve čtvrtek.

Domů
Sdílet
Diskuse