Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
9. června 2023 11:12
Čas čtení 1:05

Pyrotechnika, hory odpadků a močení v ulicích: Úklid po fotbalovém finále stál Prahu 350 tisíc

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pyrotechnika, hory odpadků a močení v ulicích: Úklid po fotbalovém finále stál Prahu 350 tisíc
Zdroj: Twitter/@mestaprolidi

Na středeční finále fotbalové Evropské konferenční ligy mezi West Ham United a Fiorentina dorazilo přes 35 tisíc fanoušků, kteří se ještě před zápasem střetli v ulicích, Angličané pak do rána pokračovali v bujarých oslavách vítězství.

Středeční večer a především noc patřily oslavám vítězství Wast Hamu 2:1 nad italskou Fiorentinou, což s sebou přineslo i dost práce pro policisty a úklidovou četu.

Policie řešila hlavně použití zakázané pyrotechniky

Kvůli bezpečnostním opatřením bylo v hlavním městě nasazeno několik stovek strážníků. Policisté s výjimkou jedné větší rvačky italských a anglických fanoušků v centru Prahy další větší incidenty neřešili. Podle mluvčího policie, Jana Rybanského, šlo především o používání zakázané pyrotechniky, nikoli o nějaké výtržnosti.

9. června 2023 10:15 Čas čtení 1:16 Video pobouřilo český Twitter. Spolužáci, kteří malé Ukrajince plivli do obličeje, se ve čtvrtek omluvili Video pobouřilo český Twitter. Spolužáci, kteří malé Ukrajince plivli do obličeje, se ve čtvrtek omluvili

Policisté nakonec zadrželi celkem 23 fanoušků, jen jeden z nich byl příznivcem West Hamu, ostatní jsou z Fiorentiny. Tři Italové zůstávají ve vazbě kvůli podezření ze spáchání trestného činu. 

Město muselo posílit úklidové čety

Fanoušci londýnského klubu slavili na Staroměstském náměstí, které zanechali pokryté horou odpadků, šlo hlavně o prázdné plechovky od piva, kartony a plastové obaly nebo sklenice. Spoušť zanechali ale po celém centru. Pyrotechniku odpalovali na několika místech v Praze, mimo jiné na vlakovém nádraží v Edenu nebo na Václavském náměstí. 

Mluvčí Pražských služeb Alexandr Komarnický uvedl, že kvůli úklidu bylo nutné nasadit větší počet lidí, než se předpokládalo. V ulicích byli od úterý, uklidili ve středu a ve čtvrtek ráno museli zase znovu. „Byla to mimořádná situace. Cena za úklid po fanoušcích fotbalu se odhaduje na asi 300 až 350 tisíc korun, které zaplatí magistrát,“ sdělil Právu Komarnický.

Police bude způsobené škody a náklady na mimořádná bezpečnostní opatření teprve vyčíslovat.

Domů
Sdílet
Diskuse