Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Aneta Gospičová
20. června 2023 12:28
Čas čtení 0:32

V Evropě se nejspíš probouzí supersopka. Podle vědců je blízko erupce, ohrozit může až milion lidí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Sopka byla naposledy aktivní v roce 1538 a je dosud největší aktivní kalderou v Evropě.

Italští a britští vědci jsou přesvědčeni o tom, že v Evropě se probouzí další sopka. Jedná se o supervulkán Flegrejská pole, který se nachází u italské Neapole. Sopka je podle vědců v další fázi, která se blíží erupci.

Podle studie je sopka velmi nebezpečná. Až 500 tisíc lidí žije v nejrizikovější oblasti a dalších 800 tisíc by mohla nebezpečná sopečná aktivita ohrozit.

19. června 2023 16:48 Čas čtení 1:29 Žraloci zaútočili na štáb Netflixu. Stejný druh zabíjel v egyptské Hurghadě Žraloci zaútočili na štáb Netflixu. Stejný druh zabíjel v egyptské Hurghadě

Podle vědců měla erupce nastat ještě v roce 2016. „V roce 2016 jsme předpovídali, že přístup k prasknutí bude pokračovat i po dodatečném zvednutí 30–⁠40 cm v místě největšího pohybu,“ uvádí studie. V aktualizované zprávě uvádějí, že sopku by mohla probudit i menší zemětřesení, která se v poslední době v oblasti děla.

Sopka byla naposledy lávově aktivní v roce 1538 a je dosud největší aktivní kalderou v Evropě. 

Domů
Sdílet
Diskuse