Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
20. června 2023 16:02
Čas čtení 0:56

Estonsko uzákonilo manželství stejnopohlavních párů. Co na to Češi?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Estonsko uzákonilo manželství stejnopohlavních párů. Co na to Češi?
Zdroj: Pexels/Agustina Tapia/na voľné použitie

Estonsko se stalo první pobaltskou zemí, která umožnila manželství stejnopohlavních párů. Novela zákona začne platit od příštího roku.

Estonsko v úterý schválilo možnost uzavírat sňatky stejnopohlavním párům. Stalo se tak první pobaltskou zemí, kde je takový svazek možný. „Estonsko uzákonilo rovnoprávnost manželství. Tímto historickým rozhodnutím se přidáváme k dalším severským národům,“ uvedla na Twitteru estonská premiérka Kaja Kallas. „Jsem na svou zemi pyšná. Budujeme společnost, ve které jsou respektována práva všech a ve které mohou lidé svobodně milovat,“ dodala. 

V hlasování o zrovnoprávnění manželství hlasovalo 55 poslanců pro, 34 se vyslovilo proti. Estonsko se tak stalo po Slovinsku druhou zemí střední Evropy, která umožňuje sňatky stejnopohlavních párů. Mnoho dalších států střední Evropy naopak přijalo ústavní definici manželství jako svazku muže a ženy. Řadí se mezi ně například Slovensko, Litva, Lotyšsko nebo Maďarsko. 

1. června 2023 10:02 Čas čtení 3:21 Sledovali jsme Sněmovnu: „Manželství není právo, také nemám právo být fotbalistou FC Barcelona,“ řekl lidovec Výborný Sledovali jsme Sněmovnu: „Manželství není právo, také nemám právo být fotbalistou FC Barcelona,“ řekl lidovec Výborný

„Jsme pyšní, že jsme první pobaltskou zemí, která legalizovala sňatky stejnopohlavních párů,“uvedl estonský ministr zahraničních věcí Margus Tsahkna. „Všichni máme právo na lásku. LGBTIQ+ práva jsou lidská práva,“ dodal. Novela zákona začne v Estonsku platit začátkem příštího roku. 

Téma se aktivně řeší i v České republice. Poslanecká sněmovna by o návrhu manželství pro stejnopohlavní páry měla hlasovat na konci června. Zatím je stále velmi nečitelné, jakým směrem se dolní komora Parlamentu vydá. 

Domů
Sdílet
Diskuse