Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová TASR
23. června 2023 14:04
Čas čtení 0:51

Obrazem: Podívej se, jak úmorným vedrem trpí lidé v Pekingu. Naměřili tam rekordní teploty

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Obrazem: Podívej se, jak úmorným vedrem trpí lidé v Pekingu. Naměřili tam rekordní teploty
Zdroj: TASR/AP Photo/Andy Wong

V Pekingu byla ve čtvrtek naměřena nejvyšší teplota od počátku spolehlivých meteorologických měření – až 41,1 stupně Celsia.

Meteorologům se podařilo naměřit hodnoty na hlavní měřicí stanici Nanjiao na jihu čínského hlavního města, informovala místní média. Informuje o tom TASR díky zprávě agentury AFP. Nejnovější údaj o teplotě je o 0,5 stupně vyšší než předchozí rekord z června 1961, kdy meteorologové naměřili 40,6 stupně Celsia.

V okolí Pekingu teploty dosáhly až 41,8 °C

Ještě vyšší teploty byly naměřeny na menších meteorologických stanicích v okolí Pekingu. V Tangsheku na severním okraji metropole byla zaznamenána teplota až 41,8 stupně Celsia. Čínský národní meteorologický ústav však bezprostředně nepotvrdil, zda nejnovější měření skutečně překonala předchozí rekordy.

20. června 2023 12:28 Čas čtení 0:32 V Evropě se nejspíš probouzí supersopka. Podle vědců je blízko erupce, ohrozit může až milion lidí V Evropě se nejspíš probouzí supersopka. Podle vědců je blízko erupce, ohrozit může až milion lidí

Pekingské úřady vydaly varování před extrémními vedry a vyzvaly obyvatele, aby se vyhýbali venkovním fyzickým aktivitám a schovali se před přímým slunečním zářením.

Vysoké teploty kazí i místní festival

Agentura AFP upozorňuje, že podle vědců rostoucí globální oteplování, které je z velké části způsobeno spalováním fosilních paliv, extrémní projevy počasí jen zhoršuje. Mnoho asijských zemí zažilo v posledních týdnech rekordní vlny veder.

15. června 2023 11:05 Čas čtení 0:34 V oblíbené destinaci v Chorvatsku museli uzavřít již tři pláže. Zákaz koupání způsobila znečištěná voda, vzorky odhalily bakterie V oblíbené destinaci v Chorvatsku museli uzavřít již tři pláže. Zákaz koupání způsobila znečištěná voda, vzorky odhalily bakterie

Silné vedro postihlo Čínu v období tzv. Dragon Boat festivalu, během kterého se většina lidí vydává do přírody a společnosti, píše The Guardian. Počasí komentují i uživatelé sociální sítě Weibo. „Ještě nikdy nebylo v červnu takové horko. Teď se mi z něj až třesou ruce,“ stěžuje si jeden z nich. „To teď nad Pekingem planou tři slunce?“ píše další.

Rekordní teplo v Pekingu.Rekordní teplo v Pekingu.Rekordní teplo v Pekingu.Rekordní teplo v Pekingu.
Zobrazit galerii
(5)
Domů
Sdílet
Diskuse