Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková
28. června 2023 11:14
Čas čtení 0:34

Jihokorejci budou o rok nebo o dva mladší. V zemi začal platit nový zákon, který ruší staré počítání věku

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Jihokorejci budou o rok nebo o dva mladší. V zemi začal platit nový zákon, který ruší staré počítání věku
Zdroj: Unsplash/Daniel Bernard/volně k užití

Obyvatelé Jižní Koreje budou o rok nebo o dva mladší. Důvodem je přijetí zákona, který kopíruje mezinárodně uznávané počítání věku.

Jižní Korea zrušila systém počítání věku, podle kterého byl tamním obyvatelům při narození jeden rok. Jihokorejci totiž započítávali do věku člověka i čas strávený v břichu matky během těhotenství. Dalším unikátním opatřením byl fakt, že všichni Jihokorejci zestárli 1. ledna o jeden rok. Pokud se tedy dítě narodilo 31. prosince, druhý den 1. ledna mu podle starého systému byly dva roky, píše BBC.

28. června 2023 9:46 Čas čtení 0:41 Česká turistka zemřela na oblíbeném řeckém ostrově. Zkolabovala a sanitce trvalo skoro hodinu, než na místo přijela Česká turistka zemřela na oblíbeném řeckém ostrově. Zkolabovala a sanitce trvalo skoro hodinu, než na místo přijela

Podle nového zákona budou Jihokorejci o rok starší na své narozeniny (podobně jako to platí ve většině zemí). Zároveň se jim od věku odečte čas před porodem. Někteří tamní obyvatelé tak „omládnou“ o dva roky. 

Prezident Yoon Suk Yeol tuto změnu důrazně prosazoval během své loňské prezidentské kampaně. Tradiční metody počítání věku podle něj tvořily „zbytečné sociální a ekonomické náklady“. Na svém webu to uvádí BBC

Nový zákon, který zruší používání takzvaného „korejského věku“, začal v zemi platit ve středu.

Domů
Sdílet
Diskuse