Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
1. července 2023 9:34
Čas čtení 1:14

Tady by se měl nacházet nový tábor wagnerovců. Jeho místo odhalil družicový snímek

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Na nejnovějším snímku, který získalo BBC, je vidět rozsáhlá stavební aktivita. Na místě zhruba sto kilometrů od běloruského hlavního města Minsk se pravděpodobně buduje nový tábor wagnerovců.

Nový družicový snímek ve vysokém rozlišení, který získala zpravodajská stanice BBC, odhaluje stovky nových konstrukcí podobných stanům na místě, kde údajně vyrůstá tábor ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny v Bělorusku.


Na základě dohody, kterou po neúspěšné vzpouře wagnerovců v Rusku zprostředkoval běloruský vůdce Alexandr Lukašenko, se mají žoldnéři spolu se svým kontroverzním vůdcem Jevgenijem Prigožinem přesunout na území Běloruska.

1. července 2023 8:44 Čas čtení 0:32 Má dostřel až 300 kilometrů. USA plánují dodat Ukrajině dalekonosný raketový systém Má dostřel až 300 kilometrů. USA plánují dodat Ukrajině dalekonosný raketový systém

Na satelitním snímku je vidět aktivita na nevyužívané vojenské základně zhruba 21 kilometrů od města Asipoviče v Mahilovské oblasti, zhruba sto kilometrů od běloruského hlavního města Minsk. Ruská média právě tuto oblast označila za místo, kde by se mohli usadit bojovníci z Wagnerovy skupiny.


Stanice BBC ověřila, že za uplynulé dva týdny tam bylo postaveno více než 300 konstrukcí, které by mohly být stany. Na satelitních snímcích z 15. června tyto objekty ještě nejsou vidět. Na nejnovějším snímku, který britská zpravodajská stanice získala v pátek, je však vidět na zmiňované základně rozsáhlá stavební aktivita.

Jevgenij Prigožin, vagnerovci
Zdroj: TASR/AP

Lukašenko poskytl wagnerovcům útočiště

Jak připomíná BBC, není možné bezprostředně potvrdit, že tato aktivita souvisí s plánem usadit tam wagnerovce. Lukašenko však souhlasil, že jim poskytne útočiště.


Přítomnost Wagnerovy skupiny v dané oblasti by podle BBC vyvolala potřebu posílit obrany severní hranice Ukrajiny. Obavy z možných podvratných aktivit wagnerovců z území Běloruska již vyjádřily Polsko, Lotyšsko a Litva.


Nikdo, pravděpodobně ani Kreml, v současnosti podle BBC neví, kolik žoldnéřů z Wagnerovy skupiny se přesune do Běloruska, jaký počet z nich se připojí k regulérní ruské armádě a bude pokračovat v bojích na Ukrajině a kolik z nich se vrátí domů.


Po neukončeném pokusu o vzpouru a pochodu na Moskvu ze 24. června se podle předpokladů mnozí z wagnerovců přesunuli zpět na své základny v Ruskem okupovaných částech východní Ukrajiny.

Domů
Sdílet
Diskuse